Thursday, December 9, 2010

swimming

salam dari hati ke hati

lama giler xupdate blog
aku busy dgn correction 2
dapat panel ahli bahasa
habis la lingkup
aku yg bm spm dpt 5 ni
hahahahaha

image
pagi tadi aku pergi swimming
lama sgt xpergi
sebab busy n ade je hal
last before puasa hari tu
bayangkan da nk 4kali raya da ni
raya poser depavali raya aji krismas
huhuhu
mmg semput den...

lepas ni aku tengah cari idea nk buat hantaran
huhuhu
suka...

nak design macam ni...

simple n cantik kan?
aku nk tukar ke balang.. mahal dowh akul tu


then aku nk bunga sikit jek mcm ni..
tapi bunga ni fresh flower..
masalahnye nk deco.. sehari sebelumm
aku takut xsempat
so beli jek yg pelsu kat air hitam terus deco


bunGA dalam 6ketul.. daun2 byk mcm ni
okla kan
tukar bakul ke balang kaca
sikit jek riben..


ohh aku jatuh cinta dgn semua hantaran ni
cantik sgt..
ni hantaran kawan aku tunang last week..
comel kan?

ikanthink: xsabar seh nak buat.. kalo dapat buat la..

Monday, November 8, 2010

malu

salam dari hati ke hati


ahehehehe
tajuk entry xle blah
mmg aku sdg bermuke malu
sgt siot okay
baru aku perasan selama ini aku diperhatikan
aku igt x
sbb aku rase org xpandang aku pon
muke sememeh gaye plak ntah hape2
motiff??? bgtau
hehehehehe

ceritanya seperti ini
ade seorg kawan ni tetibe tegur aku..
knp status fb aku minggu2 lepas mcm sedih je..
siap dua org ni berdiscus2 kesiankan aku
mcm2 lagi la
siap tnye betul ke aku ngan mamat kilang tu?
da xde pape lagi ke?
and so on ..
then tetibe die nk match making kan aku ngan sorg mamat ni

urgh adalah malu okay
n yg berdua yg discuss ini adalah lelaki okayyy

very the mak nam
bole tahan la
then yg die nk matchkan itu adalah kwn baik aku..

so nk buek camno???
urgh..
malu2

xmo nk tunjuk muke
kat diorg berdua tu lagi

ayat yg xbole blah

"i suke la tengok zana dgn ******* tu"


wak lu
aku malu dehh


ikanthink: mane nk sorok muke.. xsaba nk kumpul maklumat utk next entry

Wednesday, November 3, 2010

percutian di kelong

salam dari hati ke hati

last weekend adalah sepaptutnya hari aku pergi ke tioman utk diving
tapi tetibe cancel
sebab keadaan laut..
sudah menghampiri monsun
so kena berhati-hati la
xbole sesuke je nak pergi
bahaye tau

so kami pon ubah laluan
pergi memancing..
aku memancing
urgh adalah bukan aku
dulu2 aku pernah gak mancing
ngan abg aku kat lombong belakang rumah
sumpah xpernah dapat ikan pon
mate kail asyik tersangkut je
kat daun2 kayu la
kat mane2..
then aku just ckp xpe.. bercuti utk melepas rase
bau laut
yela da xdapat bau tioman
bau la pontian
okay..
so inilah dia

kelong ni besar tau.. xmacam kelong2 biase
siap ade chalet tau..
ini pandangan suku daripada kelong ni
kelong ni ade 4 chalet yg ade 2katil
ade bilik yang besar macam dorm besarnya 3 chalet..
ade brp byk ntah katil kat citu
mau muat dalam 20-30 org macam tu
pastu ade ruang legar besar
siap ade 3 set sofa yang macm rumah tu die letak2
ade 1set meja makan

pehtu ade ruang surau yang amat besar,, siap ade pangkin dengan tilam2 utk sape nk tido pakai tilam..
pastu ade buaian utk budak2
ade dapor bole masak
urm memang besar
aku rase mcm rmh banglo atas laut
cuma air kena angkutla
air pon pakai fresh water tau
bukan air lain
memang best

aktiviti kami...
okay just imagine la kan
orang datang kelong nak mancing kan
kami sampi dalam kul sebelas..
terus siap2 barang2 nk masak
hahahahaha
habis atu kelong bau masakan kami
pehtu bukannya bwk makanan utk satu malam nya makan
buat makanan macam nak tingal 2-3 hari..
pastu masak mmg nk bg satu kelong makan

mmg semua org makan masakan kami
alhamdulillAH habis tau
masak seperiuk besar lak tu
kami bawk beras 5kg
habis..
urm nk ckp ape..
mmg bukannya pergi mancing
pergi nk makan
cuma lepak atas laut

then lepas tu baru mancin
daptla ikan..
aku tugas sebagai bibik
kemas, basuh pinggan
jamu org makan
mmg aku suke tugas tu
semua org igt aku masak
woowww
bagus nor aku nak masak la kan

urm.. gamba yg lain2 belum dapat lagi
nanti aku post
memang best tau kawasan ni

mase ni tengah tunggu boat nak pulang..
pergh!! ombak kuat giler
aku xdapat nk bygkanla kalo g tioman mcm mn..
mesti lagi terukk
semua pakat tido time balik
aku da membuta malam2 smpi ke pagi..
siap sambung balik tido kat luar sebab letrik kat sane da tutup mase siang
dia just pasang malam.. pakai engin generator

ini suku lagi dari kawasan..
pada aku adalah sangat okay
murah2 pon murah
boat pergi balik rm50
chalet rm80
kami amik satu bilik
sebab perempuan senang nk sembahyang la kan
nak tido..
aku pergi dengan ummu berdua je perempuan
semua org kat kelong tanye kami dtg brp family
kami cuma kawan2 xde family
just kawn aku asham sorg bwk anak die 2 org
yang lain just friends..
and i feel fresh lepas balik dari citu

best sangat2..


lagu ni dengar mase kat sane..
best2
banyak2 aku doa..

Monday, November 1, 2010

sentap dan berbaur bengang

salam dari hati ke hati..

minta maaf la tajuk pon da macam haram kan??
bukan ape malas nak cakap pasal kawan-kawan ni

memang la kita berkawan
du lu kita baik
teramat baik
then, suddenly happen
xtau dari mana punca kita tetiba lost jadi kawan kita

then orang ape2 hal n nak tahu
contact aku.. tanye..
die ape citer?
die pergi mane?
die sekarang ape kes?
macam mane exam die?

weih tanye sendirik jela..
aku xtahu
sebab hari tu aku da tanye die xjawab..
then aku tahu la yang die mmg xmo aku tahu pasal die
so paham2 jela kan
xpayah nak sebok2

memang dulu kami baik
tapi itu dulu
yela dulu semua info bgtahu ngan aku
sekarang dah ade kawan lain yang seHATI seJIWA
die bagi tahu la
aku xsame..

so aku harap da xde soalan begitu untuk saya
sebab saya memang xmahu tahu
spoil mood aku tau x hari ni
pastu ayat2 hujung bile aku ckp aku xtau
ala.. ko ni.. bukan ko baik berdua dulu2
weih itu dulu okayy
bukan sekarang
harap maklum

kadang bila jumpa masing2 pon aku lost gile
satu haram pon aku xfaham
so mmg xjoin la
sebab mmg da lost
xtau hujung pangkal kan..
so banyak diam dari berkata2..
sebab mmg xleh masuk line
mmg xbole

okaylah cukup bebel disini
malas nk sambung2 sebab
mood aku mmg dah teramat okay
best last weekend
walaupun xjadi ke tioman
tapi dapat spent time ngan geng2 diver
pegi mancing.. syokk

tunggu dapat pic aku hapdet okey...
mesti bace pon sakit ati kan??

tapi nak wat camne??

ikansay: malam tadi mimpi kena pakse kawin.. urgh!! cuak!!

Wednesday, October 27, 2010

frust!!!


salam dari hati ke hati..

aku plan mmg nk g diving
da lame da mengidam..
patutnye dis week g pulau payar
then cancel..
pastu tukar plan g tioman
then da syok2 bangun pagi2 dapat sms dari suhaimi
suruh cancelkan trip..
sebab tengok kat jabatan meteorological adalah tidak mengizinkan

urgh!!!
frust2
sangat2 bengang!!!

sila lihat pic di bawah


sangat bahaya untuk aktivi perkapalan dan aktiviti pantai
wargh!!!!
kecewanya..
tapi tengok dulu keadaan macam mane...
masing2 xabis discuss lagi..
aku teringin sangat nak pegi... waaa

mother!!!
nak diving

lakaran kehidupan

salam dari hati ke hati...

malam ni wat keje sambil dengar lagu ct
suke sgt
terbuai2 suke dengar lagu dulu2..
terasa macam zaman sekolah

nanti nak karok nyanyi lagu ni
best bole joget2 ala ct..
hehehehe


ikanthink: di kanan mu budi.. di kiri mu duri

seploh soklan sebelum meminang

salam dari hati ke hati

ni aku baru terbace dari link kawan aku pasal minang meminang ni
auww
perlu ke gedix??
okay bende ni aku rase agak perlu kot
check list..
ahehehehehe

sila la bace
and aku pon ade komen from view aku la.. untuk setiap list..

Membuat keputusan untuk berkahwin bukanlah suatu perkara yang mudah. Perkahwinan bererti memasuki suatu alam yang berlainan sama sekali dengan alam yang pernah dilalui sebelumnya, bak kata Tan Sri S M Salim dalam salah satu lagunya, ‘dulu lain sekarang lain, dulu bujang sekarang dah kahwin’.

Setiap pasangan yang berkahwin pastinya mengharapkan perkahwinan itu kekal bahagia buat selama-lamanya. Ramai yang berjaya. Namun tidak kurang pula yang kecewa.

Al-Ustaz Jasim Muhammad al-Mutawwa’, bekas kadi ahwal syakhsiyyah di Kuwait yang kini aktif mengadakan program-program berbentuk bimbingan kekeluargaan, berdasarkan pengalaman dan pengamatannya ketika mengendalikan kes-kes berkaitan dengan masalah rumahtangga menyimpulkan antara sebab berlakunya keretakan dan kegagalan dalam perkahwinan adalah kurang taaruf atau tidak mengenali antara satu sama lain dengan mendalam sebelum berkahwin.

Taaruf yang mendalam atau mengenali bakal teman hidup sebelum melangsungkan perkahwinan sangat penting demi menjamin kesejahteraan dan keseimbangan dalam menjalani kehidupan berumahtangga. Ini tidak bermakna pasangan mesti melalui alam percintaan sebelum berkahwin, kerap bertemu dan berhubung melalui panggilan telefon, sms, chating dan sebagainya.


baru aku tau taaruf ni perkenalan.. ahaks


Percintaan sebelum berkahwin seperti yang dilakukan oleh segolongan masyarakat dan ditonjolkan dalam segala macam media sebagai suatu kemestian, suatu dunia yang penuh dengan keindahan dan keseronokan adalah sebenarnya penipuan belaka. Alam percintaan tidak mendedahkan hakikat diri yang sebenarnya. Masing-masing berusaha menunjukkan yang terbaik sahaja di hadapan pasangannya. Setelah berkahwin barulah terbongkar segala rahsia, segala perangai dan sikap buruk yang selama ini disembunyikan.

ni 100% aku setuju.. banyak kali dah aku tengok..

ramai org macam ni.. sigh!!


Untuk mengenali calon pasangan hidup anda dengan mendalam, al-Ustaz Jasim Muhammad al-Mutawwa’ mencadangkan agar anda mengajukan 10 soalan. Soalan-soalan ini boleh diajukan secara langsung semasa sesi taaruf, atau melalui orang tengah. Jika calon memilih untuk bertemu, melihat dan berkenalan pastikan pertemuan itu tidak dilakukan secara berdua-duaan di tempat suci dan terpencil. Jangan cemari niat yang suci dengan melanggari perintah Allah dan Rasul. Jangan relakan syaitan menjadi orang ketiga di antara anda dengan si dia.

hep hep maksiat.. hahahahaha.. (ape dalam pale otak aku ni??)


10 soalan itu adalah:

1. Apakah wawasan hidupnya?

Setiap orang mempunyai wawasan dan cita-cita yang ingin dicapai dalam hidupnya. Inilah yang perlu anda ketahui mengenai bakal pasangan hidup anda. Sekiranya anda dan dia mempunyai wawasan dan matlamat hidup yang sama maka perselisihan dalam rumahtangga akan berkurangan.

ni memang betul.. aku lepas ni nak sambung phd.. pastu nak settle down pas phd.. yela..

aku ni mmg susah sikit kalo masalah emosi ni..

aku ni cepat je terganggu..

tengok jela master aku ni..

ha sape yg salah?? aku jugak.. sape srh bercinta beria2 mase master..

padan muka aku..

last2 habuk pon tarak!!

so aku mencari lelaki yang faham situasi aku

akunye misi dan visi dalam hidup

pasni macam mane kerjaya aku..

tengok cam sekarang ni da kul 2.35 am masih di opis update blog..

nehi2 sebenarnye tgh wat keje.. saje jek selingan.. selingan je okayy


2. Bagaimanakah kefahamannya mengenai konsep perkahwinan?

Kefahaman serta tasawur yang jelas mengenai perkahwinan amat penting. Sekiranya kedua-dua pihak mempunyai kefahaman yang berbeza, umpamanya satu pihak menganggap perkahwinan hanya sekadar memenuhi tuntutan nafsu semata-mata, sedang satu pihak lagi memandang sebagai satu ibadah, sudah semestinya rumahtangga yang bakal dibina tidak akan aman daripada perselisihan dan pergaduhan.

tasawur ni undang2 ye kawan2..

ye betull!!! aku setuju.. aku pernah dengar masalah kawan aku macam ni

ade yg nak lebih kat situ.. mungkin salah satu sebab berkahwin adalah utk ke arah *&^& (aku tukar sebab nanti kena block ngan proxy uni) ahaha..

tapi pada aku perkahwinan ni adalah pertukaran gaya hidup

daripada bujang ke keluarga..

dimana pertambahan tanggungjawab..

menjadikan kita manusia yang lebih baik..

bukan sekadar $%^ semata2 ye..

sebab kefahaman, toleransi, tanggungjawab antara satu sama lain amat perlu..

bukan aku terlampau memilih dalam jodoh tapi.. ini mmg hakikat

tu yg smpi baru 2-3 bulan kawin da gadoh besar.. sebab xcukup..

urgh!! perlu ke??

3. Apakah sifat-sifat yang digemari dan tidak digemarinya?

Adalah penting bagi setiap pasangan mengetahui kegemaran pasangannya, apa yang disukai dan tidak disukainya kerana kadang-kadang perselisihan berlaku disebabkan kelainan kegemaran dan citarasa. Sekiranya kegemaran setiap pihak diketahui terlebih awal mungkin perselisihan dapat dielakkan.

ade org ckp kan.. macam aku ni ha.. aku minat diving.. tapi pasangan aku plak keje die mengangkang je kat rumah.. xadventure langsung

ade ke ckp takut lemas.. normal la kan..

tapi tu comel.. aku adventure psgn tu homeboy..gameboy.. tapi bukan gayboy okay..

sao saling melengkapi antara satu sama lain..

susah tu kan?? yela.. nanti aku g diving..

aku diving sorg2

die melepak kat bilik tengok movie sampai lebam..

aku plak dating ngan mat salleh yang badan.. auww.. xsabar nak ke pulau...


4. Apakah pandangannya mengenai anak pada tahun pertama perkahwinan?

Setiap orang mempunyai pandangan yang berbeza mengenai masa yang sesuai untuk menimang cahaya mata. Sekiranya satu pihak belum bersedia sedang pihak yang satu lagi sudah tidak sabar untuk bergelar ibu atau ayah, pastilah kedua-dua pihak akan berasa tertekan dan perhubungan akan jadi tegang.

ni betul.. aku ni nak anak cepat..

aku suke budak2.. n aku nak anak ramai.. paling kurang 4 org..

tapi da kawin lambat.. mane leh nak anak ramai2 sgt..

mungkin adekberadik aku ramai..

anak buah pon ramai.. aku suke.. so da biase riuh2 ni walaupun selalu gaduh

tu la penyeri dalam hidup aku..

macam skrg ni..

adekberadik aku da 9org da kawen..

2 je blom kawin tinggal aku n abg atas aku..

aku plak keje kat jhr.. abg aku alhamdulillah rezeki die smbg master n dapat pensyarah sambilan..

so die la dok jage mak aku skrg.. yela keje sehari seminggu je..

kalo anak ko 2 org..

sorg keje kat sarawak.. sorang keje kat offshore.. ko da tinggal sorg2 tua2 nanti..

kan susah nak dok rmh anak malas.. (alamak start la berangan)

5. Adakah dia mempunyai masalah kesihatan atau kecacatan?

Masalah kesihatan yang kronik atau kecacatan semula jadi pada anggota badan tidak wajar disembunyikan. Mengetahui adanya penyakit atau kecacatan tertentu akan mempengaruhi keputusan yang bakal diambil. Menyembunyikan penyakit yang kronik atau kecacatan yang mengaibkan boleh dianggap sebagai satu penipuan.

mungkin la.. macam family aku mmg ade history thalassemia (sila google kao nk tau).. anak buah aku 2org kena..

so kena berhati2 la.. kesian kat anak nanti.. so wat ape nak malu.. ade caranya and teknologi untuk itew sekarang ni.. sebab aku kan nak anak ramai..

seronok..


6. Adakah dia seorang yang suka bergaul?

Sesetengah orang suka bergaul dengan pelbagai lapisan masyarakat, mempunyai kawan dan kenalan di merata-rata tempat. Sesetengah yang lain pula suka menyendiri, tidak pandai berkawan dan sukar didampingi. Orang macam mana yang anda cari?

aku adalah org yg teramat riuh!! hahahahaha.. so aku nak lelaki yang sedikit pendiam.. bersabar sedikit dengan perangai aku..

sebab aku ni mmg.. kadang2 org aku baru kenal pon aku bole borak macam da 20 tahun kenal.. bygkan??..

ko bayangkan aku baru balik dive dulu la kat tioman.. beria aku borak

sekali mamat tu black wings.. aku mane tau!! tapi die soft spoken weih

7. Bagaimana hubungannya dengan ahli keluarganya?

Perkahwian bukan sekadar aqad yang mempertemukan antara dua jiwa. Sebaliknya perkahwinan merupakan hubungan kemasyarakatan yang mencantumkan antara dua keluarga atau lebih. Oleh itu bakal tunangan harus tahu status keluarga serta hubungan mereka antara satu sama lain. Hubungan kekeluargaan juga sedikit sebanyak menggambarkan keperibadian seseorang.

saya suka family man.. mmg lelaki la pada aku perlu lebihkan ibu dia..

insyaallah aku kawin dengan dia.. anak aku ikut jejak ayah die.. insyaallah (seih seyes berangan lagi.. syoh2)

pada aku bila lelaki itu lebihkan ibu die daripada segala2 adalah sangat macho okay..

sebab ni dah menunjukkan die bertanggungjawab..

tapi bukanlah anak emak.. yang semua decision semua emak yang buat..

tapi yang tiap2 hari tepon mak.. tanya kabar mak sihat ke tak..

bagi mak keperluan yang secukupnya n bila ada kelapangan jenguk mak..

insyaallah bende ni okay..

rezeki akan bertambah2 tau kalo duit xputus2 kepada org tua ni..

aku ckp betul.. aku pernah rasa.. jadi berkhidmatla untuk mak anda

8. Apakah kegemarannya dan bagaimana dia mengisi waktu lapangnya?

Kegemaran serta cara seseorang memenuhi masa lapangnya juga memberi gambaran tentang wawasan serta cita-citanya dalam hidup ini.

kalo hobi dia pergi diving.. mungkin satu hari die nak pergi ke master scuba.. ke ape kan?? tak pon kalo hobi die tengok discovery channel..

orgnya adalah yang sensitif dengan enviroment.. xmo pollution2 ni

bile kerja die membuta je keje.. balik keje membuta.. susa sikitla.. aku ni suka berjalan,,

9. Adakah dia aktif dalam mana-mana pertubuhan bukan kerajaan (NGO) atau pertubuhan kebajikan?

Keaktifan dalam persatuan kebajikan atau pertubuhan sukarela menggambarkan dia bukan seorang yang sombong dan mementingkan diri. Orang yang hidupnya sekadar untuk memenuhi cita-cita dan wawasan peribadi semata-mata sebenarnya hidup dalam dunia yang sempit dan mati sebagai insan yang kerdil. Tetapi orang yang hidup dalam perjuangan akan hidup sebagai insan yang hebat dan apabila dia mati namanya akan dikenang zaman-berzaman.

wahh yeke.. xtau plak.. setau aku laki yg suke berpesatuan seperti ngo ni mmg suke berpolitik.. mmgla nampak kredebiliti die.. tapi ntahla..mungkin aku da mmg macam ni.. aku suke laki yg simple kot.. yg senyap.. suke diving.. saba jek ngan perangai aku yg super baran n api ni.. mungkin la..berpesatuan ni baik.. kalo jenis jemaah ni aku susah sikit nak keluar ergi berdakwah.. tapi anak bini tinggal.. kalo jemaah diver xpe.. ahahahaha

10. Apakah pandangannya sekiranya ibu bapa masuk campur dalam urusan peribadi atau urusan rumahtangga mereka?

Setengah orang menganggap rumahtangga adalah masalah peribadi yang terlalu khusus. Tiada seorang pun yang boleh masuk campur walaupun ibu bapa sendiri. Hal ini sangat penting diketahui oleh setiap orang yang akan memasuki gerbang perkahwinan. Apakah pandangan bakal pasangan hidupnya. Adakah dia termasuk dalam golongan di atas atau sebaliknya seorang yang terlalu bergantung kepada kedua-dua ibu bapanya walaupun telah berkeluarga?

macam yg aku ckp before tadila.. family just family.. kalo ade masalah yang besar mungkin family bole masuk campur.. kalo setakat gado sikit semua family nk masuk campur susahla.. tapi die kena igt bila da kawen mn yg lebih isteri ke family.. mana yg perlu diutamakan.. pada akula.. ade pro and cons dlm pekara ni.. xsemua pekara kita kena serah pada family.. xsemua pekara kita ketepikan family.. tepuk dada tanya iman.. mana yang perlu.. yang penting anak perlu igt peranan terhadap family selepas berumah tangga..


Apabila anda telah mendapat jawapan yang bersesuaian dengan apa yang dicari, maka teruskanlah hasrat anda untuk melamarnya. Begitu juga halnya dengan pihak yang dilamar. Pastikan anda mengenali jejaka yang melamar itu dengan mengajukannya 10 soalan di atas.



Ustazah Maznah Daud

Ketua Wanita

Pertubuhan IKRAM Malaysia

"Ukhuwah Teras Kegemilangan"


jawapan yang aku dapat.. adela..
tapi setakat ni aku belum dilamar lagi..
tapi yang purple itew cuma pendapat aku jekkk
no heart feeling at all..
kalo ade yg xbersetuju tu pendapat masing2


ikanthink: bila la aku nak dilamar.. wahhh

birthday present


salam dari hati ke hati

semalam aku ade belikan birthday present kat sorg member aku ni
bukan ape..
mmg nk bagi memang da niat da dari before birthday
and aku mmg tau die mmg xde bende yg aku nak bagi
and die nak gune sangat2 hadiah yang aku nak bagi..
so semalam lepas servis kereta kat perodua
pegi la ke BPmall bersama housemate.. sebab
da hari senin hari tu gaji
so ade duit untuk bayar duit kereta
and kami berdua mmg pakai bank yg sama
so pegi la sesame..

then mmg da plan nak makan sushi king..
ntah nape ntah tekak mmg dari minggu lepas mmg nk makan sangat2
makanan jepun itu
tapi just nk makan sushi + minum miso sup tu je pon

pergi la ke bpmall selepas itew..
da alang2 sampe kat sane.. terus jela kan pergi ke pacific belikan hadiah utk kwn..
nothing special
just only present for one of my bestfriend yang selalu aku rase aku ni invisible
yess i feel invisible bile ngan die..
ntah.. just feel mcm tu
tapi da kawan punye pasal n mmg nk wish die
good luck for presentation n hadiah birthday
yang amat die perlukan utk exam die tu..
aku beli jela..

then hantar ke tempat kerja..
wahh kalo bace da macam sweet je la kan..
tapi actually hantar ke tempat kerja sebab before aku nak hantar tu
aku sms die.. tanya bile die nak gerak pergi exam
die cakap lepas die beli brg yang die nak pakai..
so utk mengelakkan die beli 2 brg yg die nak beli tu
aku pon hantar la..

lepas bagi..
nampak muke die berubah
kepada yg lebih baik
and i dont feel too invi la...
just feel sedikit suke..
sebab ape yg aku bagi disukai
mmg la tau ape yg die suke
da name kawan baik da kan..
xtau la die da anggap aku ni ape..
so, aku bagi for my best wishes for him
utk exam die la kan

so bende tu lebih dihargai..
and aku xpandai nk layan..
tolong siapkan asignment (report)
temankan study and siapkan report..

sebab bende tu aku dah buat da selame setengah tahun
and selalunye die xsuke..
maybe aku ni sangat kasar orgnye
dan kurang berbudi bahasa bila org tu kwn baik
aku anggap sama rata.
laki pompuan.. semuanya aku maki..
ahehehehehehe

my feel bila dah bagi
best sangat
sebab first dia suka
then aku rasetu je bende yg terbaik aku bole buat
yang boleh mengembirakan hati die utk seat exam..
boleyy??

tapi untuk kawan2 aku yang lain
jangan la kecik ati..
if ade ruang and aku ade ongkosnya untuk korg
aku akan bagi..
insyaallah
tapi tunggu special occasion like this thing
bende ni melibatkan mase depan die
yang menentukan how he life after ni..
semakin okay atau tidak
aku sentiasa mendoakan yang terbaik utk dia..

lebey kurang macam ni la hadiah yg aku bagi..
tapi lagi lawa.. ahehehehe..
lupa nk snap gamba..
sebab mcm xtau ape perlu snap gamba tu kot..
tapi bile igt blog..
huwaa.. sorry ye kawan2

korg jangan kecik ati tau
insyallah ade rezeki aku akan bagi yekk..

ikanthink: best gak bagi hadiah kat org ni kan??

good luck for your SHO exam.. jangan sampai amik kali ke3 sudah..

Sunday, October 17, 2010

sejuk


salam dari hati ke hati...

malam tadi aku tido lewat..
sangat lewat okey
kol 5pagi baru tido!!!
tu pon lepas tenang sikit jiwa..

semalam aku terjumpa lagi "that"
serius rase sejuk je,,,
macam dapat simbahan air kat muka pada waktu panas
memang best
tapi macam dapat simbahan air kat muka gak
sejuk
tapi sedikit merosakkan kulit
sama juga dengan hati.. seperti benda ada depan mata
tapi merana jiwa saper yg tahu

mereka gelak2.. tapi aku rase merentap2 dalam telinga aku
hati aku lagi la..
rabak rasenya...

entah...
susah nak pecaye pada sesiPA..
tapi kat sini jela bole lafazkan
sebab xperlu dengar komen daripada org.. cuma bole menulis je...
biarkan org nk tafsirkan macam mana
da aku ceritakan didengari tapi mungkin tak difahami..



*sigh* mengeluh lagi...

tapi apa yang boleh aku lakukan.. cuma berdiam diri dan berdoa
sentiasa berdoa..

aku seperti rakan2 aku yg lain
kini...
kini baru faham perasaan mereka..
dulu aku gembira
cuma boleh berkata2
utk sedapkan hati dia
walaupun sebenarnya cuma buta
buta tentang rasa dalam jiwa yang merana

hurm..
mungkin simbahan air yang aku rasa sejuk
cuma sekejap cuma..
aku perlu mencari air yang suam
yang sentiasa memberikan rasa yang terbaik
khasiat yang terbaik
walaupun diri
mahu air sesejuk air batu....


======================================

lupakan kisah sedih ini
kita pergi ke kisah gembira??
ade ke??

xpela..
tu je kot..


ikanthink: minta maaf dengan entry ini sebelum ini begitu emosi.. cuma meluahkan rasa.. kalo sudi baca.. kalo tak sudi apakan daya

Saturday, October 16, 2010

kenape perlu keluar air mata??


salam dari hati ke hati

tadi baru je kejap aku jumpa ngan DIA..
xbole tgk muke...
ni kan nk bertentang mate..
hati sangat sakit..
pilu dalam hati..
then die balik..;

aku emo kembali...
menitiskan air mata..
bukan itu ke yg aku nk sepanjang 2 minggu ni...
jumpa die...
kenapa jumpe aku sedih...

entahla...
memang itu yang dalam hati aku...
hujan rintik2 air bergelora...
then malam tadi msg2 ngan sorg mamat..
saje jek..
badan aku panas..
makan bege m'd yang baru tengahari tadi..
bapak banyak amik black paper..
then rasekan..
macam nak tido bogel..

ade org ckp xelok kan tido bogel..
macam berzina ngan syaiton
tapi pada aku buka sebab tu..
nanti org lain dapat skodeng free...
hahahahaha
very the waklu zana...

then smbg balik citer pasal mamat tu
hehehehe
msg2 ngan die...
then gedik2..
tulis msg2 yg aku suke hanta pada DIA dulu...
sebab mmg tu perasaan yang aku nk ckp ngan die!!!

seyes weihhh
tapi seb baik mamt tu very the cool
n mmg xkesah ape yg aku nk ckp

GOOD NEWS kawan2
aku nye correction da nak siap
then aku nk g pulau payar.. langkawi

wahh tido pon bole tersenyum malam tadi..
pas mr instruktor ckp..
syokknye...

xsaba nk update citer pasal ni
then nk siapkan correction
satu pleasure utk aku ni weih!!!


Friday, October 15, 2010

mimpi??

salam dari hati ke hati

siapa percaya dengan mimpi
aku ni entahla.. kadang2 mimpi ni mengasyikkan

last two week one of my friend tell me one story...
pergh nk berabuk plak aku ckp ni

kawan aku ni cerita la pasal mimpi die
die ckp kalo mimpi ni selalunye bende jadi terbalik..
bukan bende yg kita mimpi...
kalo kita mimpi menang.. sebenarnye kita kalah..
gitew plak..

then malam tadi aku mimpi DIA...
entah nape ntah aku mimpi die..
mmg aku rindukan die pon kan sebenarnye
dekat je
bukan jauh pon'tapi xjumpa
urm...

aku mimpi aku jumpa die... aku pegang tangan die
n die xlayan aku..
aku je terhegeh2 kat die
(ish.. mula2 mimpi best.. last2 xbest)
then die pergi dari aku...
puas aku kejar,, die tetap lari
pastu aku terjumpa die pegang tangan ngan laki lain
pastu laki tu kate dia ni gay
pergh!!! wathefakkk la kan...

kecewa aku weih...
tapi walaupun mimpi ni mengecewakan
tapi hati aku sejuk sikit sebab
dapat jumpe die..
walaupun dalam mimpi...

hahahaha.. ntah ape2 kan aku ni

pastu hari lepaking with my UTHM colleague
geng2 ftmm eh silap fsktm... (senang nk igt name baru fakulti ni fs Keretapi Tanah Melayu) hahahahah
kak ct ckp kalo LRT laju sikit...

okeyhh da melalut da ni...
kitorg borak2 punye borak..
dari citer huda nk g keje kat utar
pasal gf boifren
pasal bile nak kawen
sampai la citer pasal gay ni...
ahaks..
aku punye bestfriend mmg ade camtu..
tapi lantakla..
wuteveer die ponn aku still syg n kawan ngan die

sepuaka macam na pon mulut die..
die tetap carer dihati ku...

eh rindu la ngan die.. nk col la jap g...
urm tu kot aku mimpi malam tadi melalut
nk citer pasal gay semende ni la...
macam mane pon hav a lot of fun lepak ngan budak2 ni
huda+feres+viky...

esok sabtu ahad...
wut a bored week for me!!!!

ape plan ar hujung minggu ni?

IkanThink: wat bode nampak... luper correction?????
mau kena lempang ngan kaknor+profmus+drhisyam+endekan+diriaku sendiri???

Thursday, October 14, 2010

badan sgt xselesa

salam dari hati ke hati


hari ini aku rase badan terAMAT lemah
xalarat sgt2
bangun lewat...
tekak tak selesa
badan rase sejuk sgt
selalunye akula yg rase panas
ni aku rase teramat sejukk..

tu menunjukkan aku sedang xsehat...

okay malam tadi pergi kelinik
kepale da beberapa hari berdenyut2..
so mmg migraine lor ape lagi
dapat ponstan n semua adik beradik ubat sakit kepale..
ubat urat.. lancar darah n pening kepale..
n sekarang ni da semakin okay

tapi effect ponstan.. biaserla badan aku jadi lemah n so onn
susah nk bagun n performance lembab....
hahahahaha
ayat xbole blah plak kan??

tapi yg sedih...
tidak mendapat concern dari mana-mana kawan..
lantakla..
mmg ini akan jadi dengan hidup aku pon
yela.. kita kan sampai bile nk duduk bergonjeng je kan ngan kawan2?
nanti masing2 da settle down..
ko tgl la sorg2
nk wat camne...
yg penting jage diri n sentiasa berdoa

huhuhuhu

Monday, October 11, 2010

Disaat Aku Mencintaimu

salam dari hati ke hati...

ni lagu yg baru aku dengar dan aku suka dengar....
dibuka melalui blog wawa saya berhati tisu..
sesuai dengan aku..
tapi aku kena pasrah wahai zana!!!

lepaskan semua...
tapi masih ade lagi sisa dalam hati ni..
masih ade rase..
sangat kuat..
cuma apa yang aku sedang cuba..
elakkan..
walaupun dalam hati sangat teringin
sangat2 teringin..
tapi mungkin cuma pengajaran..
jangan mengharapkan pada yang tak sudi...
please zana sedar itu!!!


sila dengar.. mmg macam ni la dalam hati aku!!! tapi apakan daya...

Mengapa kau pergi, Mengapa kau pergi
Di saat aku mulai mencintaimu,
berharap engkau jadi kekasih hatiku,
Malah kau pergi jauh dari hidupku,

Menyendiri lagi, Menyendiri lagi,
Di saat kau tinggalkan diriku pergi,
Tak pernah ada yang menhiasi hariku,
Di saat aku terbangun dari tidurku,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencintai dirimu,
Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta…….

Menyendiri lagi, Menyendiri lagi,
Di saat kau tinggalkan diriku pergi,
Tak pernah ada yang menhiasi hariku,
Di saat aku terbangun dari tidurku,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencintai dirimu,
Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta…….

Semoga engkau kan mengerti, tentang perasaan ini
Maaf ku telah terbuai, akan indahnya cinta
Maaf sungguhku tak bisa, untuk kembali padamu
Maaf ku telah terbuai, akan indahnya cinta

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta


apakan daya.. mungkin cuma persinggahan..
hidup mesti diteruskan
jangan terlampau dibelenggu oleh cinta...
sebab... perasaan itu cuma dipinjamkan sekejap sahaja..
apa yang bole aku wat cuma
berdoa dan berserah semoga dikurniakan insan yang lebih baik dan membahagiakan aku..
sebab...... hanya itu yang aku inginkan dan aku inginkan
insan yang boleh membimbing aku dekat ke jalan yang diredhainya..
walaupun aku terlampau banyak yang ingin aku tanya
tanpa seperti kata feres... redhaila.. dan lupakan
semoga aku tak sakit dikemudian hari...
biar sakit ketika ini...


ikanthink: cinta belum lagi untuk aku.. mungkin belum sampai jodoh lagi..

Tuesday, September 28, 2010

happy birthday to me...


salam dari hati ke hati

hari ni genap umor aku 26 tahun..

wooo sudah tua ma...

semalam.. balik kerja terus tido..

ngantukkk

ade beberapa insan yg sms and call tengah2 malam
utk wish...
thank you

tapi.. aku sudah membungkang..
serius bangun2 da kul 6pagi

hebatt!!


tapi hakikatnye.. umor 26 ni aku pada ketika ini sudah stabil...
tapi tidaknye...
life aku adalah biase...

zana.. tetap bersyukur
plan hidup aku dulu adalah macam ni...

umur 26 tahun sudah merancang ke arah "situ" alam perkahwinan..
iaitu pada umor aku ketika ini sudah stabil iaitu mempunyai steady bf..
mungkin da mula merisik.. or wut so ever..
then umor 27 tunang.. umor 28 kahwin...


tapi since aku kerja uthm + membuat master.. maka plan aku berubah
umor kahwin telah dinaikkan pada selepas 30 tahun..
sebab 1st aku nk sambung study... then aku takut masalah2 emosi mengangu hidup aku...
melambatkan proses phd aku...
so itu sebab aku malas berfikir ke arah itu...
okay..

misi aku selepas umor 26tahun ini

1. siapkan correction tesis.
2. siapkan proposal phd
3. apply phd plus cari supervisor phd.
4. sambung phd..
5. kumpul duit... kurangkan hutang hehehehe...




............................................................................................

lupakan soal itu.. masuk ke arah lain pulak..


okay hari ni dapat kejutan dari 2 kumpulan istimewa dalam hidup aku..
pertama daripada geng2 postgrad..
thanks kakaks semua..
i lebiu all sampai mati...
ini termasuk dengan beberapa adik kat smc (pergh rase tua seh ngan statement ini)
yang baru pindah masuk postgraduat room 2 ini...
terkejut dengan surprise yg mereka buat


sila lihat wajah merah saya yang malu.... dan sangat terkejut...


siap kena nyanyi.. arrggghhhh sukeeee!!!



nyum2 xsaba ni tau!!

mereka yg sentiasa membuatkan aku rase TUA!!!! ahaks


marble chese coklat by kak azza.. very da sedap!!!


ctma di suap...


kak alin yg perasan gorjes.. aka pemalu gak macam aku!!!


kak aini yg sopan + santun...
ahaks..

kak dayah pulak poser.. so xde aktiviti suap menyuap..

serius lebiu alll so muchy2....


then selebrate plak ngan geng2 tutor ftmm...
viky, shamala, huda, edlina, feresa.. thanks for the lovely treat daripada korang..

love uollzzz so much2 gakkk..

ikanthink: da 26 da weih umor aku!!!

:::::: entry ni sepatutnye publis semalam... tapi nape ntah dgn blog aku ni.. maka ia telah dipublish pada 29 :::::::

Saturday, September 25, 2010

Filem Magika

salam dari hati ke hati..

jumaat lepas pergi nonton dengan housemate
rentetan dari emos last week..
lepas meluahkan perasaan dengan feres..
aku pon mengambil keputusan g nonton

xtau pon nk tgk citer ape..
then myhommie ckp tgk citer magika..
memula macam malas je...
sebab ala citer melayu

before ni da tengok the making of magika
xtgk sgt preview..
tp hommie (hudda) ckp okay..
die da tgk review...

so lenjan jela tengok
sekali pergh citer teramat best..
not typical malay movie

serius citer ni kalo difikirkan mmg melalut la
gabungan epik movie melayu
yela ade watak
bunian, pakpandir n makandeh, nenek kebayan, awang kenit, mahsuri, awang tombak, hangtuah n the gang, badang, bawang putih bawang merah, puteri gunung ledang, penunggu tasik chini, orang minyak

memang kalo dengar melalut
tapi serius best
continuity die pon sesuai..
graphic die best.. cgi pon okay..

serius aku kagomm...
bangga seh ada rakyat malaysia boleh wat cerita yg cantik n best macam ni...
gamba mmg lawa okay,,,


then ini kan cerita musikal kan..
lagu mmg best..
tak sabar nak dengar semua lagu2 die,,

kena sangat2
aku rase cite ni macam ala2 mama mia the movie..
sesuai sangat2..

pastu pelakon2 die mmg terbaik...
walaupun semuanye adalah pelakon2 top
tapi bukan sahaje mereka ni sahaja top
tapi mmg cerita bi mmg best..

and diana danielle kan mmg tau die mmg pandai berlakon
tapi bukan saja pandai..
die ni pon okay gak menyanyi
sore pon best
ala2 artis2 klasik giteww

and satu lagi mawi.. serius aku xdela minat sgt ngan die
tapi die bukan saje boleh nyanyi..
berlakon pon okay...

citer ni komedi musical kan..
mmg lawak
tang sedih mmg sedih la...
mmg meleleh la air mate aku..
bab lawak mmg lawak
n lawak die mmg cynical
hehehehehe

cinematography terbaik
overall aku bagi 4.5 per 5 bintang
best okeh...


IkanThink: aci tak tengok lagi sekali kat wayang??

Thursday, September 23, 2010

al fatihah


salam dari hati ke hati...

malam tadi tido lewat

mimpi arwah abah

dah lame xmimpi...

aku ni entahla xmacam adik beradik lain
yang selalu mimpi arwah abah

ke sebab aku ni jahat kot?
susah nak kenang arwah abah

anak buah aku pon selalu mimpi...

last aku mimpi tahun 2007...
tu mungkin aku tengah terlampau risau...
mula2 nk wat master..

macam2 aku fikir dalam otak ni...

so, alfatihah buat arwah abah..



cerita mengenai tido lambat..

.
.
rentetatan dari emos yg xbrp nk stabil semalam..
aku tido lambat malam tadi
memikirkan macam2 pekara
daripada relationship aku ngan pakcik tu
sampai ler ke study aku yg aku malas nk wat ni..

aku xtahu kenapa...

aku tahu mase is ticking out

tapi motivation aku nk wat keje
xde
nape ntah?


macam2 hal berlaku dalam hidup aku within a few week ni..

cube untuk nampak ok..
tapi x...

sighhh..



bagun pagi ni
dapat call dari kawan same supervisor ngan aku
die ckp supervisor aku marah ngan aku
bg aku tempoh hantar correction hari ini..

wahh terus segar mate n kepale aku
kahhh2

then.. ni baru dapat super power balik ..

thanks supervisor...
cos give me a shocking power to start it again...


thanks again...



ikanthink: mungkin ini petunjuk yang allah tunjukkan pade aku..


berat dulu brp je...
raye ni naik 5kg... waaaaaaa