Wednesday, October 10, 2012

update terkini

salam dari hati ke hati

haish la badan
apasal malas sgt
then this week amatlah malas bagi aku
pastu xabis2 nk tgk trip naik kapal terbang
aduyaiii

teringin nk ke uss tetibe
ntah ape2
sebab end of this year dah cnfirm mau ke\
negara komunis
wargh
tgh winter
pastu sebok cari baju winter plak
aduyai..
ade org nk bg pinjam..
tetibe xle kancing
perut n bontot
membesar
terus ade motivasi balik nk kuruskan badan
lagipon poket mmg dah susut bulan ni
so next week posela aku
huhuhu

ni last week bercuti colmar tropicale
best

tu je respon bole buat

sebab kena rasa sendiri
bercuti hilangkan stress katenye

sebab perjalanan aku masih jauh
dapat email dari supervisor
adalah sgt emo rase
semua ade
xtau nk story mcm mn





perjalanan nak dapat sekeping kertas ni
serius amat memeritkan
byk cabaran yg perlu aku tawan
halangan
emosi
aku harap aku kuat
dan semakin tabah menghadapi
insyaallah



Monday, September 24, 2012

alhamdulillah tenang

salam dari hati ke hati

macam2 yang terjadi pada aku lately ni
jiwa kacau memanjang
xpasal2 marah-marah org sekeliling.
bdn penat
mcm2 pikir
setan pon masuk diri
hari ni start duduk di phd room.
belajar
baru mula this week

hari ni mula
jiwa rasa xtenang
lantas akhirnya
aku mula dengar zikir terapi by hafiz hamidun
so skrg ni dah nak beli through itunes la bende ni
xrugi kot
skrg dengar by youtube
best
tenang je
alhamdulillah tenang je rasanya..



paling suka yang ni

Friday, September 7, 2012

pinang

salam dari hati ke hati

apa khabar semua
selamat hari raya
maaf zahir batin

as last entry this hari raya aku xde baju raya
then tetibe kwn aku bgtau
sunat pakai baju baru pada hari raya
aku dah macam..
owh aku xtau
seb baik aku paksa mak aku pakai baju baru masa hari raya hari tu

then aku pon pakai tudung rm5 beli kat muaz tu
baru gak kan..
entah maybe mmg itulah aku
sedikit kohok and x reti bergaya.. (nanti aku cite pasal ni)

ok berbalik pada tajuk entry
pinang
bukan citer pasal buah pinang or ape jela
ni kes meminang atau merisik
awwwwwww
aku dirisik???











malu nk citer








tapi nak citer gak











malu......














okla gtau sape...
jgn terkejut









ahahahaha
mane ade non ade!!!!!!
xde pon sape yg merisik aku or pinang aku
so, borang permohonan masih dibuka...



okay ni aku nk citer pasal kes meminang ni
xsalah kan kalo perempuan pinang lelaki..
korg setuju x??
entah lately ni mmg aku rase
and takut
lelaki yg baik mesti dah ade org amik
dah kawin
or dah berpunya
dah bertunang

so, kalo dah jumpa yg single
and sgt berkenan kat hati
sesuai x kalo kita yg ckp nk kawin ngan dia

pergh!!!!!!!!
xdela nk melutut or ape..
just ckp...
mesti persepsi org mcm
what de gile desperate ini minah
yes sy mmg desperate.. desperate nk dapat laki yg baik lagi bujang

hahahahahaha
pada aku bende ni xde masalah yela..
utk masa depan kita gak kan??
xkan ko xmo kawin ngan lelaki yg ok2

tapi....
yg penting ko kenala presentation ok
maksudnya
personaliti ko pon ok
and serius pasal bende tu

sebab adela beberapa cerita yg aku dgr..
ade yg buat tu pada lelaki ego dia jatuh..
and dia rasa perempuan itu cuba nk permainkan dia..
tak serius..
sigh...

malaysian huhuhuhu......

berbalik pada presentation
okay masa raya tu ramailah kan dtg rmh mak
beraya etc la kan
then mase aku serve makan tu
one of aku pnye tetamu ckp
"maksu ni selamber je.. pakai asal bole je.. xjage gaya.. etc"

aku dgr.. mula2
xdela terasa sgt

then ade sambungan
"maksu ni xjage imej... pakai brg2 murah.. beli xikut standard.."

aku dah mcm what de???

payah... kan nk story lelbih..
org xphm...
aku ni kalo bergaya too dress to kill krg
mampus semua org lari
xmo ngan aku.. baik aku merendah diri
but yet masa aku g keje aku jaga..
attire aku dah...


Monday, August 13, 2012

it's finally mine

salam dari hati ke hati

bahawasanya kini daku ingin memaklumkan bahawa no baju raya or ape2 yg berkaitan dengannya

huhu
its so pathetic right??
but tetibe aku rase mcm tu
malas nk membeli etc semua
then aku rase mcm x best plak
then penyakit suka membeli kasut aku tu dah dtg balik
wahahahaha

then aku bg excuse kepada diri aku
yg aku just perlukan sepasang kasut raya
ok
aku ni mmg pengemar kasut crocs
lantakla
bole drooling ok tengok kasut crocs kat website

hahahahaha
but nk beli mmg xsuka on9
im prefer
pegi kedai
that's it
hehehehehe
then last week aku ade majlis buka puasa ngan geng2 kanselor um
actually tu mmg plan diorg
dan disebabkan aku awsome (matik puji diri sendiri)
diorg ajak aku n dayah sekali
warga it n sains yg ntah ape2
me kak azy and dayah

me and dayah
kami dua orang je bukan org kaunseling
 
kak azy
dia ni cool. and now dah berhijab.. alhamdulillah
mase ni aku tanya wearing hijab for good?
dia kata insyaallah.. and dia kata dia bukan main2..
but she look sweet and nice when wearing hijab
wardrobe pon dah bertukar..
yes.. people change
 
this is one of my clan there
caunselor team..
 kek tu sgt sedap ok..
musnah diet aku on that day
then rupa2nya diorg celeb birthday kak azy and 2 other counselor kak sape ntah name dia dari upsi and pae..
kek tu dibelanja oleh nisa dia ni dari ukm..



after buka pose and so on aku pon naik ke atas utk shopping
actually window shopping
and guess what i found? 
this shoes
really comfy yet nice..
urm aku pon lepas tu pasang niat mmg nak beli
sekali xde diskaun
and then that week birthday mimi-san
aku pon apelagi gunakanla
benefit dia.. diskaun 30% on any shoes
limit only for 2 pair
ok aku pon beli
kasut ni
actually aku nk kaler merah
tapi xde stock
kasut ni dibeli hari ahad lepas kat sunway
so, size 10 hanya ada 1 and colour just  cocoa and black
i choose black
after dah pilih my shoes mmg niat nak beli kasut satu utk kak timah
but quiet xok utk dia..
sebab kebanyakannya crocs tone for sandal
kak timah kan xdela berdiri stabil sgt
krg pakai tone
dia rase goyang2 plak..
ok fine..
aku pon gatal2 tanya..
ade x mary jane
serius dulu aku pakai mary jane n sgt comfy
aku syg betul ngan kasut tu
bertahun gak aku pakai
puas hati
bak kate ben ROI pon dah dapat (return of investment)
so aku buang..
pastu dia ckp yg tinggal only size 9
aku ckp ade color ape?
dia ckp nanti dia check
skali ko dia keluar 3 colour..
gold, black and dark green

aku pon try
ok ni ok utk kak timah
aku try gold sebab tu kasut aku dulu..
then dia ckp amikla dark green sbb hitam dah common..
then dia bgtau
harga dia just rm59..
aku mcm what?? what??? rm59
aku beli dulu 180++
wahh ini sudah baik
aku pon teringin gak
yela dah ade skylar crocs by crocs tone..
ape salahnye tambah satu lagi
ok.. actually budget aku dlm 350++
aku pon ok jela..
amik 2 pasang
diulang 2 pasang..
sila lempang aku.. sebab aku mmg crocs addict
kalo ade member card mmg aku subscribed ..
ahahahahaha
ni la ghupe mary jane tu
ok..
then bayor jimat
sebab 1st shoes guna birthday discount mimi 30%
yg dua ni mmg harga dah murah..
so, lagi rendah dari budget..
knp budget aku besar??
sebab nak beli kasut kak timah skali
then smlm balik dia happy sgt
dapat kasut baru
pastu tadi g dialysis pon pakai kasut baru..

mmg aku nk beli ni sebab kasut ni ringan n comfy utk dia..
nanti aku upload her happy face..

so, xdpt baju raya.. ade kasut raya..
is too for happiness to me..



Thursday, August 9, 2012

iklan raya

salam dari hati ke hati

serius times ticking so fastly.
xsempat nk tgk jam tgk masa dah bertukar
hari berganti hari
bulan pose pon dah nak abis
semalam first tgk iklan raya petronas..
serius touching
penuh dgn semangat kesyukuran mencintai tanah air dan keluarga

tapi hari ni aku tgk iklan raya bernas
serius touching gila
aku xbole bace cerita pasal anak yatim
budak2 dalam kesusahan mesti emo terlebih
tengah taip2 ni pon masih teresak2 lagi

mesej yg disampaikan mmg menusuk kalbu aku




kita kadang2 selalu lupa pasal adik atau anak2 yatim kita..
sserius aku mmg kagum ngan usaha program ihya ramadhan yg diusahkan oleh seorg sahabat aku ni..
aku mmg sgt teringin nk membantu.. tapi tanggungjawab aku disini lebih penting.. insyallah ade rezeki aku nak sangat membantu... insyaallah semoga diberikan kesempatan lagi..

usaha yg xsia2..
yg penting ikhlas
mmg kita selalu tgk anak2 yatim kat tv yg selalu dpt mcm2 bulan pose ni
mmg diorg kenyang
mcm2 org derma..
tapi kdg2 kita lupa bulan2 lain
ade ke kita amik kesah

teringat aku dulu pengalaman aku pergi rmh anak yatim kat kuantan
serius.. xsempat naik kereta aku mmg touching
mmg naluri aku ni cepat rapuh
aku mmg sgt emosi bila aku igt2 balik

masa dan ketika tu
aku agak dalam kesempitan wang
ape yg aku mampu cuma kirimkan doa dan cerita pada kawan2 aku yg mampu
alhamdulillah
sebulan lepas tu ade kunjungan yg baik telah sampai pada mereka..

cerita rmh anak yatim tu:
aku dtg waktu jam 6ptg. tepat pada waktu makan malam adik2 and anak2 tu.. waktu aku masuk ke dalam dewan.. mata aku mmg tertengok pada anak2 yg kecil2 seusia 2-3 hingga sek ren sedang bwk dulang..dan ade yg tgh dok atas meja makan..
nk tau ape yg diorg mkn?? nasi sup ayam yg ade 2-3 ketul ketulan sebesar 20sen and sayur2 yg agak benyek.. and ade sikit sambal kicap..
then aku terus terbyg ape yg kita mkn?? celah gigi kita mkn pon xsampai..
masuk ke pantry dapur yg penuh susu2 formula jenama yg xdikenali dan xfemes.. and kordial2
aku masa tu.. xsempat masuk ke kereta.. otw keluar dari ruang makan tu.. terus mmg berlinangan air mata

serius aku emosi.. kita sedap2 mkn daging.. sayuran yg segar.. dan dibuang2 sebab xabis.. diorg?
mlm tu aku dtg dengan makanan yg ditaja oleh kwn aku..
kitorg cuba bawa sebaik mungkin makanan yg ada
dan ape respon yg ktorg dpt. yeay2 hari ni dapat mkn sedap
aku mmg tersentuh
rasa nk peluk2 adik2 tu..
tapi ape yg mampu aku ckp..
mkn dik, xabis simpan..


korg bygkn la.. kita kalo boleh nk beli yg terbaik susu formula utk anak kita..
mcm2 jenama yg baik2 kat pasaran semua kita cuba..

bygkn anak2 kat sana seusia 5 hari dah duduk kat sana..
kasih syg dan panggilan ibu di panggil kepada makcik dewan makan..
yg menghidangkan makanan kepada diorg setiap hari
kasih syg perlu dikongsi dengan seramai puluhan kanak2 yg lain

yg besar menjaga yg kecil..
masing2 seperti adik beradik walaupun xtau sapa mak ayah masing2

aku sentiasa mendoakan
diorg berjaya untuk masa akan datang dan menjadi kalifah yg terbaik di atas bumi allah ni

ikanThink: apakah sumbangan yang kita berikan kepada mereka? cukupkah?

Saturday, July 21, 2012

1st ramadhan

Salam dari hati ke hati

Dalam bulan ni aku diduga sekali lagi dengan bermula ramadhan di hospital.

Plan actually hari jumaat tu nk masak rendang daging n ayam.. Traditional thing among negeri sembilan people.
Org panggil hari mantai..
Masak sedap2 n makan ramai2 masa sahur n berbuka
Tu mmg aktiviti wajib family

Tapi tahun ni
Hari jumaat sepatutnya hantar mak g dialysis mak dah start muntah2 balik.. Actually malam jumaat tu (khamis mlm jumaat) kami buat sket kenduri utk sambut ramadhan kat surau
Just sedekahkan nasi minyak kat org2 surau n baca yasin n tahlil utk arwag abah..
Okay aku dah hantar mak ke hosp mak muntah2
Then she recover and symptom tu dtg blk masa khamis

So jumaat just igt nk dtg check
Dr xdpt diagnose so, admit
Arrange balik jadual dialysis utk hari sabtu sbb mak mmg xlarat
So, terawikh aku di hosp
Utk malam first
Malam tu mak start skt2 balik kul 2 pagi smpi pagi
Semua bende buat serba tak kena.:
Sgt sedih
Xsanggup dgr mak merengek2 sakit2 etc..

Sahur.. Just alaskan dgn roti n kek saja

Xsanggup nk tglkan mak sorg2 kat hosp
Tunggu kakchik dtg.. Then baru blk tido kat rmh
Then juadah berbuka aku plak scramble egg ngan baked beans
Sebab xsempat nk keluar n abg aku janji nk dtg buka kat rmh bwk lauk
Namun xkesampaian..

Xsanggup nk capture gamba etc
Sedih plak mengenangkan
But happy ramadhan to all

Hope we all will get blessed and do our ibadah throughly in this month

Now mak smkn recover and she sleep soundly on hospital bed.. My best skng ever

Thursday, July 19, 2012

hate again

salam dari hati ke hati

sigh aku ni suke je buat entry berbaur emo
eh?
mmg aku mcm tu pon kan
ok..  aku sgt suka
ok aku ulang
aku SANGGGAAATT SUKA
...
...
...
...
...
...
...


suka apa?
suka baby..
mana2 aku pergi kalo jumpa baby
dgn aku xsegan silu
mmg akan usik baby
especially baby girl
ok.. kalo anak buah aku yg nasriq tu datang
urm siapla
aku bawak masuk bilik
gomol lame2
pastu amik gamba byk2
bosan2 tgk
rindu tgk
then bila kwn2 aku ade baby pon
lagila aku suka kan
xkan xsuka
ok..

kalo aku syok2 layan baby ni
aku mula la geram geget2 tangan
mulut aku xlepas ckp
comel
cute
semuala

tgh2 melayan mcm tu
tetiba rase foul..
nk tau ayat ape??

"ala zana ni anak org.. bila plak nk ade anak sendiri"

"ni anak aku yg sulung, anak aku nk masuk 3 da.. ko bila lagi?"

"asyik irfan je comel..bila nk ckp anak ko plak"

"main la anak sendiri zana, cepat2 la kawin"

okay..
pedih hati okay
kalo aku tau aku nk ade anak aku bole ckp
kalo aku tau bila aku nk kawin pon aku ckp
ni bkn aku xnak kawin..
cuma belum sampai masanya.
kalo ade.. dah lame aku kawen weii
xdela.. sebok2 nk gomol anak org sgt
ade anak sendiri sure anak aku montel mcm aku
ahahahahaha

lantakla berangan nk ade anak bila je ntah
tapi kdg2 org2 ni xsensitif bila ckp bende mcm ni kat org
xtau ke dulu ade org dah ckp mcm tu kat dia..
huhuhuhu
people right??

huhuhuhu

ok habit aku yg paling buruk mase buka fb
buka fb org yg suka upload gamba anak sendiri
tgk lame2. belek2
bosan..
buka lagi..
tgk gamba anak orang
saiko kan aku??
suka tgk gamba baby
especially
kalo baby perempuan...

huhuhu..

Tuesday, July 17, 2012

check mata

salam dari hati ke hati

ok then
aku ni memang pemakai spek mata tegar dari kecik
kebluran mata aku ni dikenalpasti oleh cikgu kelas 1 cempaka aku dulu
sebab ape dia tau
sebab aku ni xnampak masa ujian mata
igt x masa kita kecik2 dulu darjah satu kita kena inject ape tah
then ade check mate semua
serius mmg aku xnmpk
aku hafal
aku suruh kwn aku baca

pergh mmg lancar
pastu cikgu aku tanya randomly..
ha disitu aku kantoi
ahahaha
pastu.. cikgu marah
aku nangis
aku xnak ckp
yg aku xnmpk
mase tu arwah abah n mak aku g haji
yg jaga aku kat rmh
heep n kak cik
heep mmg aku igt sebab dia pernah marah aku.. sbb aku abiskan duit belanja
ahahahaha
pastu kakcik baik bagi aku duit
ahahahaha

pastu cikgu srh aku g klinik
nurse dtg kat kelas ke ketua kelas aku bawak aku pon xpasti

pastu check2 nurse tu tnya
aku diam.. ni dah nak nangis dah ni.. air mata dah berkolam2 kat mata
pastu nurse sorang pegang aku ckp
kalo xnmpk ckp xnmpk
aku pon anguk2 ckp mmg xnmpk

pastu dia bagi aku surat
aku bawak balik
tunjuk kat abg2 n kakak aku
diorg smpan sampailah arwah abah discover
then bermula rutin aku
g hospital
selalu kena letak ubat kat mata..
xigt ade ubat mkn ke x?
ubat tu pedih
kadang2 kena tutup mata sebelah lama2

pastu dah sampai masa
aku g check mata semua
dapat surat g kedai
so, disitu bermula hidup aku kena pakai spek mata
n setahun 2 x kena g hospital
check mata...

pastu.. daripada darjah satu aku dapat no last ke second last
akunye prestasi meningkat
masa memula aku pakai spek
pergh.. owh mcm ni rupanya dunia
ahahaha
jelas rupanya
ahahahaha kesian kan aku

pastu baru aku terigt masa aku tadika
cikgu tadika aku selalu panggil aku personally
duduk sebelah dia
baca buku tu kuat2 kat dia
sebab aku mmg selalu xnampak kat papan hitam
xnampak kalo kena tunjuk pape kat depan
langgar barang
pastu jatuh
n bende ni mmg sampai aku besar pon
sbb mmg mata mmg xbrp nk nampak

and lately thing become more worse because
i quite confuse kalo driving malam2
pastu tadi ben & huda
ajak aku kuar
pergi kedai spek mata
seriously opto tu mmg sgt profesional
dia check mata aku
PR mmg terbaik
and yg paling dia takut aku ade lazy eye
sebab akunye power spec mata tinggi
then dia check surprisingly aku xde
hehehehe

mana aku dah well train sejak umor 7 tahun oleh dr2 opto hospital seremban
pakar mata sana..
cuma dia takut ade fracture pada retina akula..
kate opto kedai tu
tapi alhamdulillah xde.
siap bagi good advice kalo nampak mcm nyamuk2 atau bintik2 tu lebih pada 2 ketul
dia suruh aku pergi pakar mata buat laser sket pada mata..
tutup2 tear pada retina..

disebabkan PR dia yg bagus
aku dah beli 2 benda kat kedai tu
1st my new spectacle.. cost me something big money
as u all know my power is high.. and know it increase some more..
my right sight before this 800++ now become 900++ but my silau not so high around 200++
my left sight before this 600++ now become 500++ decrease but my silau naik sket 500++
hurm actually i didnt buy new spectacle in about 3-4 year back..
so this is the time...

2nd i but my new sunglass.. ahahaha
wearing spectacle? hehehe.. im buy the fit over sunglass..
what is fit over?
this is one of sunglasses yg kita pakai spec kita then bole add on je..
xmessy
mmg sgt clear..
and ,murah

serius,, aku mmg recomend kedai tu ngan kawan2 aku..
bagus sgt..
paksa diri bili spec mata
hehehehe

tapi as usual aku punye spec takes time utk siap
dlm masa 7 hari
sebab kena order and not in stock
so, mmg xsabar nak tunggu siap
my new look
mcm2 je kan aku ni.. hahahah

ikanThink: nak tau pasal fit over klik kat link ni... http://www.fitovers.com/
my 

Thursday, July 12, 2012

ayat-ayat yg xpatut

salam dari hati ke hati

first before bagi pendapat pasal hal ni
pagi2 semalam my best friend kat um whatapps
and aku malas nak balas
sekali dia sms
takut lettew xsampai
then bace ayat yg sangat ringkas lagi maha padat
ayat2 berbunyi mcm ni

wei jom g china hjg thn ni isi borang..

aku mcm pelik
then terus reply whatapps
ckp pasal g china?
diorg explain pasal student exchange mcm tu la
ala more to mobility pelajar
phd fakulti pendidikan ke china.. transit one day kat shanghai
ok..

aku mcm risaula
berapa belanja etc kan
diorg ckp
total cost 2k max termasuk shopping
aku dah mcm what de hell
i want to go
then lepas aku ckp
xdela kate2 confirm
aku dah macam
ok zana ko jadi AJK document..
aku dah macam??
what??
ok je

hurm
so, beria aku ni
proposal pon xsetel nak g china
hurm
penguat semangat
and one more thing
aku mcm terharu ngan kwn2 dua org ni
sebab sgt best
sebab jenis xpilih bulu sgt
sebb aku ni mmgla xinvovle sgt kat um ni
most of my time kat seremban
then aku tau diorg ni tgh push aku duduk kl
sebab nak siapkan research aku
how sweet diorg ni

okay..
pasal ayat2 xpatut
ok lately ni aku suka tgk citer pasal sex n the city
semua episod aku layan
but i love
bukan pasal sex tu ler
pasal life
siorg thirty and not married
and very happy with their life

hurm but something wrong that diorg ni feel lonely
dahla duduk membujang kat kota  new york tula kan
then single
hurm kawan2 aku yg kawin mesti setuju pasal
hidup single ni
it hard to find the perfect guy who can suit you
and i'm not totally into mr perfect
but somehow he can suit me and love me..

but after all this thing
most of my friend especially married friend really worried about my single life
every after ask me about did i see someone special?
how my planning
ayat last yg suke keluar ialah
ok.. ramai lelaki kat luar tu
nanti adelah jumpa nanti

ergh
it's really make me feel like
what the...
then i know they care and want me to be happy
but somehow that statement really hurt okay
who are in my shoes know about it
how it feel right?
mcm la dulu xrase
heee~~

rase sangat loser ok
mcm terhegeh2 nk cari jodoh
cari husband
and i who are loser
can't find any man to be married
please la
even i happy
but in this face tell thousand lies ok

ikanThink: tapi aku masih percaya jodoh tu rahsia allah..

Wednesday, July 11, 2012

wordless Wednesday

salam dari hati ke hati

saya rindu ini.....

picture ihsan azhar adnan facebook..

last 2 week dive jumpa bende ni...
tapi visibility xbagus
kamera sifuu pon foggy
air sgt sejuk
ni gamba dari best U/W photog

nice!!!
salang i miss you so much

Monday, July 9, 2012

lagu

salam dari hati ke hati..

tadi baru je lepas tgk cekerama saleha
best..
lagu tema dia lagu ni

tuhan beri aku cinta




wah berangan ok dgr lagu ni... wahahaha

hari tu ke dive expo
xde beli ape sangat
2 barang xdpt
alas kepala ngan snorkel

urm yg penting dapat pink glove n set weight belt

huhuhu

lame2 dgr lagu tu..
rase mcm despredo plak..
tapi lagu tema skrg ni..




ku pinang kau dengan bismillah

suke!!!!
~~~budget ade org ckp mcm tu.. ahahaha

Friday, July 6, 2012

hati yg puas dipujuk

salam dari hati ke hati

hampir 4 minggu aku turun parit raja
tujuan utama untuk membantu rakan aku yg sedang dalam masalah kat sana
entahlah
puas dipujuk, dipaksa namun xde solution
end up minta pendapat pakar
iaitu my sifuu yg selama ni aku mmg dah anggap mcm abg sendiri
sebab kami ber3 mmg dah kematian idea nk buat mcm mn

memula minta pendapat pada my sister kat sana
dia bagi solution
buat reverse psycology
dah buat tapi xmenjadi
pelbagai pertolongan yang rela untuk diberikan
malah sampai dtg bgtau nk tolong..
tapi orangnye wat xtau
lebih sukakan melengah2kan masa
dan xmahu berubah

kalo hati dah xnak
walau dipujuk sejuta ringgit pon mmg xnak la kan
hurm
actually aku sangat2 frust sebab bende ni
kita kan nak tolong
aku sampai korbankan masa dgn kak timah
nak tolong sahabat
end up dia just pilih untuk
dipinggirkan dan jangan ambil tahu hal dia

frust sgt2
rugi masa n duit
tapi ade hikmah disebalik kejadian
dapat spend time dgn beloved adik2
dapat pujuk my bff dtg ke pgr
alhamdulillah
ade perubahan

cukuplah kalo macam tu
walau misi yg sebenar xdapat nak dilaksanakan
bak kata my sifuu
lepaskan dia
jangan pegang dia lagi
nanti satu masa dia akan salahkan kita
sebab kita yg buat dia jadi mcm tu
 

next convocation
ham aida zubair en piee mohsin

serius
kena fikir nk turun ni
dahla ade kelas
adoiii
tapi aku cuba sabtu je pon
gerak pagi2 or malam jumaat tu
dari kl


ikanThink: cepat zana nak konvo satu lagi!!

Monday, July 2, 2012

penat and sengal2

salam dari hati ke hati

huhuhu
my first die this year with my bff

best sangat
sebab diorang dah confirm jadi O/W diver
wahh gitu
sangat seronok sebab bukan senang nk dapat masa mcm ni
masing2 jenis xkesah
and cool je ngan ape2 je plan...
aku adalah sangat suka
insyaallah

next time bole dive lagi ngan diorg
amin...

ikanThink: masa best selalu berlaku sekali je.. xmolah

Friday, June 22, 2012

Syukur

Salam Dari hati ke hati

Bayangkan pada satu hari aku dapat ayat ini Dari seseorang


"congratulation Dr. Ahmad Zanariah"

Owh!!!!!


Ikanthink; mode semangat nk siapkan phd

Saturday, June 16, 2012

jiwang lagi

salam dari hati ke hati

pagi tadi breakfast super heavy kat kedai ilham
lepas breakfast dapat byk call
mcm2 call
termasuk call dari Mr. SD
waaaaaaaaaaaaaaa
ai cuba react yg sebiasa mungkin

sebenarnya dlm hati ade taman bunga
wahhh

so di petang2 yg super dingin ni
aku post lagu jiwang ni...




wahhhhh
ni lagu yg lagi perfecto kot





wahh ai berangan je ni..

IkanThink: how loser i am kan?

Wednesday, June 13, 2012

Wordless Wednesday

Salam Dari hati ke hati

Mode Dari UTHM

Wednesday, June 6, 2012

semangat

salam dari hati ke hati

seriously aku mengaku yg lately ni aku kurang semangat
aku rase sgt down
risau sgt2
then hari setelah seminggu lebih bercuti
aku pergi ke phd room di fakulti pendidikan um

serius masuk je um aku rase semangat nak study tu
jadi sgt berkobar2
aku cuak kalo xabis
tadi discuss ngan kawan aku pasal research
terus aku jd passion balik

sebab maybe dah lame xdtg ke sini
mood dok rmh tu jd down
kat rmh mmg aku study
tapi adela sejam dua je sehari
hohoho
teruk kan?

dah tu mmgla brp sgt je dpt
yela dr xdpt langsung kan?
tapi to be honest
aku mmg kena dok kat kl utk focus
kena dtg UM everyday baru ok
tapi aku kena bahagikan masa gak

alhamdulillah condition mak semakin baik
mak dah start guna fistular
tapi kesan dia mmg mcm tu
tgn mak lebam teruk
macam kena pukul
sedih gak tgk mak
xsampai hati aku

tapi aku tnye mak dia ckp xsakit
biasala kena masuk jarum n kali ni semakin ok.. hari ke2la mak masuk jarum
besar gak jarum yg masuk tu

tapi kena selalu tuam
supaya kesan2 keras tu makin ok..

back to my phd progress
aku nk final this friday
semangat nk final mmg ade
and sem ni walaupun mcm2 dugaan aku tempuh
aku alhamdulillah faham ape yg aku belajar
confident tu ade jugak takut pon ade..
yela nk exam
tapi xseteruk last sem
cuak gila

maybe dah lalui 1sem so ok kot
tgk mcm mn progress aku this sem break
kalo ok
aku igt nk terus amik research paper
so bole masuk seminar 1

but anyway
aku harap jalan aku dipermudahkan allah
jgn terus nk beremosi.. tingkatkan prestasi
huhuhu



Ikanthink: Taksabar nak mula research.. bestnye perasaan tu.. tapi takut final...

Tuesday, June 5, 2012

Quote Emo tgh malam #1

Salam Dari hati ke hati

Bagai meneguk madu beracun begitu rasanya bila cinta dikhianati

Ikanthink; Emo sket, bila tetiba kawan lame tnye psl sang mantan. Bila dia nk move one step.. #diataktahu

Monday, June 4, 2012

Trip to Melaka with my "fruits child"

Salam Dari hati ke hati

tujuan utk ke melaka adalah untuk pergi majlis budak ni
.
.
.
.

ni roomate aku mase matrik
rindu oke ngan dia.. nk sambung chat panjang2
niat dihati nk sampai awal tapi sampai dah kat pelamin
ok curik kejap amik gambar
ni husband dia..
so.. sudah complete i'm the last one who not married yet in my room from matrik
huhuhuhu sodih (T_T)

makanan sedap.. 
tapi aku memula salah sampai rumah
seb baik aku ni jenis xmalu nk tanya kat org
sampai2 terus tanya kat makcik2 nk lintas jalan
"ni rmh pakcik nawawi ke"
dia cakap depan lagi dik
auwww
malu.. seb baik xsempat makan etc
hahahaha

so, sampai2 terus serbu pengantin..
betol terus ke meja makan..
ade cendol.. sodap gak
then terus pulang..

aku dtg ni bawak dua org anak buah aku
huhuhu
yela aku ni dah lame xdrive
actually masih fobia
"fobia ku dalam bahaya"
so, aku gagahkan diri gak
drive ke melaka
maka kena ade peneman
ini la dua org comel itu
anis & alya..
dua beradik anak abg aku..
then alya request nk g bandar hilir
sebagai maksu yg baik hati (actually aku ni mmg kaki jalan)
on je bawak
tapi kita xyah turun sebab jalan jammed
hoho (actually beb aku pakai baju kurung chiffon kaler hitam with black inner gak)
panas tu..
tapi jalan mmg jammed
well melaka weekend biasa la
semua org nk g melaka
bawak diorg g
A'Farmosa, Jonkerwalk n bandar hilir
happy lettew

then energy reload time
teringin sgt nk g masjid selat
kat pulau melaka
so ke sana la kita
subhanallah masjid tu mmg cantik
betul ckp org2
sejuk pon sejuk
suasana mmg mendamaikan..
 

 

hari sgt panas masa tu
tapi nk camhore gak...

 
suke tengok dia macam terowong..
masuk masjid terus nampak laut

then aku pon pelan2 bawak keta menyusuri pantai..
niat dihati nk minum coconut shake
tapi xjumpe
singgah beli ikan
then terus ke alor gajah
(sebenarnya dah sesat sampai ke masjid tanah)
igt nk singgah matrik jap..
tapi takut dah habis kueh udangnya
 

haa.. ni kuih udang alor gajah yg fofular tu.. ni utk 3 org makan..
senyap budak berdua ni makan
aku ckp senang makan
xbyk karenah
nanti maksu bawak jalan lagi ok

then dah abis makan alya (yg belah kiri ni) tetiba wat request
maksu xnak order otak2 ke?
ok suruhla diorg order sebakul
yg 5 ketul tu
otak2
so at the end
result licinnnn
 
 
aku suka bawak diorg ni jalan2 
xbyk karenah
and pandai bawak diri..

huhuhu

IkanThink:dulu jalan2 ngan kawan2 tapi hidup dah berubah ramai dah berumah tangga, so curahkan jela kasih syg kat anak buah ni.. ala bukan ke mana pon anak sendiri gak kan? (arwah abah selalu ckp anak buah ni anak kita, jaga n syg dia mcm anak sendiri walau dah ade anak)

pehtu:diorg tanya maksu ni bila nak kawin??? erk

Wednesday, May 30, 2012

Cemburu

Salam Dari hati ke hati

Aku mmgla yg kuat cemburu
Serius sampai ade Kwn aku ckp
Ko ni ngan org yg xde kena mengena ngan ko pon ko bole jealous

Smlm dpt call Dari sang mantan
Lame xcall dia
Xcontact ade kot sebulan
Dia ckp long time no see
Aku just tnye quick question
Nak ape?
Dia jawab bla2
Aku ckp nanti ak Bg ko
Then aku ckp aku xle nk ckp lame
Aku ade Hal
Terus aku letak

Keji kan?? Sbnrnye xle la apr sgt pon
Tapi aku xmo rapat dah ngan dia
Aku jd Skt hati
Sbb aku cemburu
Huhuhu

Sbb tu aku dah lame xg wedding org
Which is aku mmg suke pegi
Sbb aku xsuke menjawab soalan2
Aku bila lagi?
Hurm
Tu xla big issue sgtla
Sbb aku xtau bila lagi kan?

Tapi
Aku cemburu tgk kebahagiaan org lain
Bukan aku xsuke
Aku suke tgk org lain bahagia
Tapi aku xtaula
Tula mcm lagu Adik najwa latif tu
Kosong kosong kosong

Huhu aku dah buat satu resolusi
Aku gembirakan hati family aku
Especially Mak aku tu
Mesti aku happy
Aku ckp kat Kwn aku
Aku cemburu tgk bf dia dah approach dia
Dia plak ckp dia cemburu dgn rezeki yg aku dapat
Aku pon mcm.... Urm
Bersyukur ye Zana!!!!

Allah maha menentukan
Tapi minta maaf Kepada sesiapa yg aku xdpt dtg majlis tu
First korg wat kenduri hari sabtu
Which is aku ade kelas
Then aku kan patah kaki kejap
So mmg pyh

This Saturday ex roommate aku kawin
Kat merlimau Melaka
Pegi kot Insyaallah

Payah kan nk hilang kan rasa cemburu
Huhuhu

Monday, May 28, 2012

Loya

Salam Dari hati ke hati

Skrg ni Mak masuk ward
Aku dah pening dah xtau nk ckp cmne.. aku next week final exam
Assignment melambak2 xbuat
Adoii

Kat ward 2c ni tgh berderet2 nurse pregnant
Aku ni xtaula
Xle dekat sgt ngan org pregnant ni
Mula la tekak dok meloya
Rase nk mkn masam2
Ke aku xbrp sihat
Sbb xcukup rehat n tido
Dari sabtu smpi hari ni just dpt tido purata 3jam je sehari
Hurm
Harap everything gonna be alright
Huhuhu

Thursday, May 24, 2012

marah

salam dari hati ke hati

seriously aku ni mmg org yg sgt teruk
sape yg betul2 kenal aku
mmg tau kalo mcm mana aku naik hantu
marah orang
dengan tanpa berfikir
and dengan tu aku mudah terpengaruh
ok entry ditaip pada jam 3.41am 25052012

so, aku menceritakan pasal semalam la ni
macam2 hal
aku mmg hangin..
penat
tapi entah ye, sejak dua menjak ni
kurang sket kot rase nk meletop tu
ubat dia macam mana

bangun pagi2
minum air
before g bilik air
pastu niat dlm hati
(hahaha ni mmg perangai aku ea xtaula betul ke tak )
tapi nk cerita gak
aku akan niat dlm hati
"sahaja aku bangun pagi untuk xmenyakitkan hati orang lain dan nak sentiasa ceria"

ni sket2 jela
ade byk lagi aku niat dan doa actually
but it really work
and mmg makin ok
mungkin faktor usia
semakin kita tua kita akan kurang marah

cth hari ni
bangun seawal 430am
masak sahur
makan sahur, then solat suboh
menjenguk muka buku (harus)
then main game kat hs
then jenguk mak aku dia mcm lain mcm
bdn gigil2
then anta g spital
mak aku demam panas semua
mls nk cerita kat cni
prosedur mcm2
then masukward
as usual masuk ward, dr akan tanya mcm2
termasuk soalan xmasuk akal
aku just admit tu prosedur diala
lagipon HO kesian plak
then dr ni tnye aku
aku jwb.. 2 kali dia tanya
sebab dia xle nk dengar smbl menulis
(hahaha)
dia ckp aku ckp laju... (beb lju ke aku ckp??)
kdg2 pkir mmg..
kwn2 aku pon ck mcm tu
mcm mn student ko nk paham ea?

skali 2 tanya bole thn
lame2 rase annoying
tapi aku niat dlm hatisabo2 sambil gelak2
lantak
then mcm masalah aku skrg
aku just.. ok.. ko mmg payah nk paham kan
ko jela yg betul
fine
aku biorkan
tgk sampai bila ko bole mcm tu
but i will become better n better
dan satu lagi jgnla terlampau fikir yg negative2 sgt

then tadi aku call my lovely so to call sister
tanya pasal progress dia..
tapi dia too negative
aku mmg xle nk kawal kemarahan
aku marah dia sampai dia nagis
kalo dia ade kat sblh mmg aku peluk dia
kesian dia... aku mmg jahat
tapi aku syg dia
terus terang kalo aku marah org yg aku kenal
aku marah sbb aku syg dia
bila aku dah x suka
ko tgk nanti aku biorkan jela

aku harap dia berubahla
tapi manusia xkan bole berubah dlm masa 1 minit
ambil masa tapi hati manusia jela yg bole decide
dia actually sgtla baik
tapi.. disebabkan keadaan dia n ape yg dia dah alami
buat dia jd mcm tu
tapi tula
ikut hati mati, ikut rasa binasa

sigh... aku harap perjalanan aku dipermudahkan..amin


ikanThink: sigh wan masuk ward lagi.. sabarlah wahai hati

Wednesday, May 16, 2012

cita2

salam dari hati ke hati

ok. igt x masa kecik2 kita kena tulis kat 001
nama, tempat tinggal n last skali cita-cita
aku igt masa darjah satu
cita-cita aku nk jadi cikgu/guru
confident.. beb dok taman guru melayu
arwah abah cikgu.. sure nak jd cikgu..
wahahaha

tapi lawaknya.. abg aku..  ape cita2 dia masa tu
masa tu abg darjah 2.. aku darjah satu
dia mmg best friends aku dari aku kecik insyaallah nanti sampai bila2
ktorg mmg rapat
so bukak la kad 001 dia..
cita2 dia nk jadi pemandu lori sampah...
lawak x?
sebab ape?
ko bygknla mase kita kecik2
ape je hiburan yg ade.. tv?
arwah abah mmg sekat
payahla nk tengok..
ikut masa.. nanti kena marah
hiburannya adalah lori sampah yg dtg 2hari sekali kat rmh
pergh kira kagum tu
tgk dia buka kaut semua sampah2 masuk dlm tong besar tu
bunyi pon pergh mmg kagum..
pastu igt x dulu2 mane ade susu tepung dlm paket
semua dlm tin.. milo dalam tin
mase tu.. kira hebat tgk dia lenyekkan tin susu tu..
so mmgla.. kita akan kagum..
aku pon siap bangga ko!!
hahahahaha
bengong

so, bila aku besar sket
dah pandai
bkn pandai sgt.. tapi aku selalu g hosp
tgk dr check mata aku
aku mmg ade masalah mata dari aku kecik..
mmg darjah satu dah g check mata kat hosp
darjah 2 ke satu aku dah pakai spek
pergh mase tu
mmg selalu kena ejek..
doraemon.. nenek tua.. old maid.. (igt x kad tu?)
so cita2 aku nk jadi doktor
konpident

pastu bila selalu tgk tv bace paper
cita2 pon berubah nk jd professor.. wahh
ko mampu?
pensyarah... sebab jiran aku dulu pensyarah maktab
aku mase tu mmg dah kira hebat
yela acik tu pensyarah tu..
xkira nk jd mcm acik tu
inspirasi

pastu
terus kekal.
cita2
nak jadi pensyarah, doktor, cikgu

pastu masuk teknik
aku masuk civil engineer..
mase tu.. mmg xle blah
ntah ape2 jela cita2 aku..
nk jd arkitek
pelukis pelan..
pastu bila form 5 aku rase terinspirasi cikgu add math yg super garang tapi super baik hati
so, cita2 nk jd cikgu
xkesahla add math ke math ke civil
so, lepas spm mmg siap minta
diploma kej awam serta pendidikan
ko serius hati mmg nk jd cikgu
sekali dapat masuk matrik
so, aku pon tekad.. nak masuk UPSI, arwah abah dulu student MPSI..
so, mmg nk ikut jejak arwah abahla

sekali abis matrik.. tawaran pertama lepas result keluar
adalah surat tawaran utk temuduga
untuk program ijazah sarjana muda pendidikan teknik dan vokasional.. KUiTTHO
aku igt mase tu kat poli shah alam
pegi la..
skali dlam minggu tu dapat call dari utm
next week ade interview
kat utm kl.. tapi dia tnye ade g interview KUiTTHO x?
aku ckp ade
then dia ckp nanti dia call aku semula
then ptg dia call balik
aku xyah g interview UTM sebab dah dapat KUiTTHO
huhuhu
sodih..
sebab aku xmau g sane
cita2 aku nk g UPSI

tapi akhirnya allah maha mengetahui
jalan aku di KUiTTHO mmg alhamdulillah semuanya dipermudahkan
arwah abah meninggal masa aku tahun 3 ..2005
sedih
aku igt mase tu lg 2 hari nk hari raya
lagi 6 hari nak final exam
hurm..
mase bulan pose tu
aku ade borak2 ngan arwah abah.. abah ckp kalo bole nanti aku sambung master
dia nak aku jd cikgu yg lebih baik dari dia
insyaallah
dalam adik beradik aku yg 11org tu
aku sorg je nk jd cikgu
yela aku sgt manja ngan arwah abah..
suka borak2 ngan dia..

so, lepas abis degree.. aku isi borang nk posting..
1st choice sarawak
2nd choice negeri sembilan
3rd choice melaka

xagak2 nk g sarawak. masa tu mmg nk merantau.. nk tau mcm mn sarawak. alhamdulillah sepanjang 4thn degree aku aku dah merantau berjalan satu malaysia dengan percuma
semua tajaan universiti. so, negeri yg xernah g adalah sarawak n sabah

pastu rezeki
aku sambung
dapat keje kat UTHM. masa tu KUiTTHO dah berubah jd UTHM..
so, pikir2 balik
urm..
aku jadi lain dah sekarang
cita2 kecik2 aku mcm menjadi kenyataan
alhamdulillah
xtau percaturan yg allah dah buat
semuanya tertulis
aku kadang2 pikir itulah

alhamdulillah aku kini seorang tutor(xconfirm lagi pensyarah),
seorang guru, insyaallah bakal Dr. (xle bg mc ea),
insyaallah nanti ade rezeki mana tau dapat prof..

tula.
kdg2 nk gelak pon ade
tapi naluri seorg cikgu tu mmg aku semat dari aku kecik lagi
ko bygkn lepas spm org tnye nk jd ape?
cikgu!!
haa banggo ko!!
yela.. persekitaran pembesaran aku yg bergaul dgn ramai cikgu2
makin menguatkan aku

insyaallah aku akan cuba berbakti untuk masyarakat, nusa dan bangsa..

selamat hari guru


IkanThink: tahun ni dapat sms lagi dgn student SMT melaka, hari guru. alhamdulillah sgt suka..

Thursday, May 10, 2012

hostel

salam dari hati ke hati

hari ni i kuar ngan UM colleague
g ngeteh je..
xdela ape sangat
just i rase i ni xde kawan je
lepak2 je.. makan2 then balik campus

so,masa keluar tu discus2 kwn aku ckp dia ddk hostel
aku pon macam.. hostel?
bole ea?
dia ckp ok je..

tetibe terpikir mcm nk dok hostel je
macam senang dekat
n xyah nk pening2 ngan perangai org ke ape
sbb entahla..
aku rase makin xselesa
tu je kot

lagipon duduk rumah sewa dgn cost ddk asrama mcm sama..
tapi hati xsakit

ikanThink: bestnye nk dok hostel

Wednesday, May 9, 2012

that's is life

salam dari hati ke hati

tadi as usual bila kat um aku akan spent one hour swimming
then tgh2 swim tetibe hujan adalah sgt lebat
makan kami semua kena naik..

mandi2 semua then pulang ke PGR..
otw naik ke pgr jumpa kawan aku ni
dari Oman
aku tanya dia pasal mr ahmad
one of colleague aku jugak..
dia cerita
kawan ktorg baru meninggal

dia baru je balik dari malaysia
sampai di oman dia naik taxi balik ke rumah
dan eksiden...
yg sedih tu
dia baru habis n graduate master dia
so balik for good

aku sgt speechless
macam pagi tadi borak2 ngan kak nor cite pasal mak dia
so, mmgla xtau mcm mn
yg penting kita sentiasa beribadah kepadaNya..
that's a life

Tuesday, May 8, 2012

FB Event invitation

salam dari hati ke hati

sorry to say la kalo aku dapat any event invitation aku jrg respond
1st sebab aku mmg xperasan
2nd aku selalu online pakai mobile so lagila xperasan
3rd aku malas nk respond sbb mmg xdpt join

so tetiba aku yg jrg buka event invi ni tertiba tertengok mcm ramai je comment kat satu event ni
and tajuk dia adalah walimatul urus
so mmg xtaula sape..
then byk kuar kat news feed aku n terdiri daripada kwn2 matrik aku
and yg latest dari ex roomate aku
so, aku pon bukala..
event wedding sape ni

pergh

pergh

pergh

pergh

pergh

..............
.
.
.
..
.
.
..
..
.

sgt spechless
ex roommate matrik aku kawin derr
ok..
yah yg sangatla otai itu
aku mcm terdiam
sbb masa last aku jumpa dia 2 thn lepas kot
dia story just one guy ni
agak dia rase terpikat n mcm nk try2 dia

so perasaan aku..
wallawey
untuk kategori housemate aku semua
tinggal aku sahaja yg belum kawin
and yg paling penting
adalah masih single

diam
diam
diam

(ini xmasuk zaman dah keje ok.. )
kalo kirakan zaman master utk serumah ngan aku??
semuanya juga dah kawin...

sunyi sepi lagi

sepi
sepi

adoiiila
camne nk jawap soalan cepu emas lagi..

sebab mmg xde berkawan ngan mana2 lelaki accept ngan kwn2 yg lame jela
xde improvement....
sepi lagi

tapi xwat macam mana
mungkin belum ketemu jodoh
aku bukan pasrah.. tapi aku redha
sebab
ape yg terjadi mmg ikut aturan yg dah tertulis
maybe berjodoh atau tidak
tapi..
aku masih lagi usaha
cuba n cuba cari lagi
sebab aku tau aku xdela buruk mana pon (perasan cantik ok)
maybe xjumpa lagila...

now i'm close to 28.. arghhhh
cita2 nk kawin umor ni plak
dulu la
tapi lepas aku keja ngan uthm nk kawin 30
entah

sampai jodoh kawin la
tapi apa yg penting beryukur
sebab kalo kita semakin stress semakin negatif
semua akan menjauhi kita
betul x?

so, aku seperti biasa akan terus berdoa n berdoa
terus mencari n mencari
xtau dia dimana

tapi sebut pasal jodoh ni
hot blogger dah kawin rupanya yg dia rahsiakan selama ni
ex-bf dia
ok ni bkn 1st cerita yg aku dgr
kita after big break up ngan someone
end up kawin balik ngan org tu

tapi dah byk..
betula kate org tua kalo jodoh xkemana
kita pon xtau
aku xmengharap pada sang mantan2
sebab aku xtau mcm mn dia skrg
single ke dah planning nk kawin
but i believe in takdir
tu jela..

tapi kalo boleh nak org lain la
kalo bole yg lebih matured n pandai handle aku yg over pemarah
lebih tua la
cool n yg paling penting memahami, menyayangi dan boleh bantu and bawak aku ke jannah

insyaallah..

aku bersyukur hidup aku sekarang
sentiasa boleh jaga mak aku sepuasnya..
azam aku nk bawak dia ke umrah one day..
insyaallah nanti akan bincang ngan adik beradik aku mcm mn
masing2 pon nk kongsi..

arwah abah dah bawak mak g haji
anak2 plak bawak mak untuk umrah..
tula..
tadi after discussing with my three sister
pikir balik..
kakngah ckp dia je antara kawan dia yg biasa2 je..
yg lain2 ceo.. prof.. exec.. etc.. yg penting pangkat besar
dia jela yg cuma keje kilang jual avon
tapi aku rase pahala kakngah 2la yg bergunung
umor 25 dah ade kedai makan sendiri.. bantu arwah abah
besarkan kami adik beradik
akak n kakngah

dia mmg xberkira langsung ngan ktorg.. even sampai skrg pon aku dah keje mcm ni
pon selalu minta tolong dia..
mmg.. dia biasa2 je.. tapi pengorbanan dia tu lagi besar dari kwn2 dia yg berpangkat besar tu
sampai boleh BESARkan smpi mcm ni
thanks kak ngah. sebab tu.. kalo aku xde ape2 halangan mmg aku akan
pegi ngan kakngah..
mak selalu ckp.. kalo arwah abah ade mesti dia happy tgk keadaan skrg..

kami adikberadik yg mmgla ade gadoh..
tapi setakat gadoh jela.. xdela nk merajuk smpi xdtg rmh
nk manderam2 each other..
tula..
tgk aku dah melalut..

things happen with reason..

yg penting beryukur

single: xkawin lagi selalu pikir sape la prince charming tu.. bila la nk kawin
married: risau bila la nk dapat anak, risau adakah laki aku main kayu tiga etc
and mcm2 lagi

tula.. bila kita rase kita kekurangan.. tgklah kebelakang.. sape lagi xdpt ape yg capai skrg..

sebagai cth dah kawin xdpt anak.. tgkla.. kawan2 ko yg single.. xkawin2.. anything happen ko dah kawin cth meninggal ke ape.. ko dah kerjakan sunnah nabi.. apa yg ko lakukan utk husband kalo ikhlas pahala berkali2 ganda.. dah menebalkan sket tesis pahala ko.. yg single ni pahala dia adela.. cuma xdela berkali2 ganda ye x? tesis pahala xdela tebal sgt kan..

mcm single ni.. tgkla.. ape yg ko dah dpt tapi org lain xdpt..

tula kuncinya adalah SYUKUR
tu saje.. allah akan bantu kita dan sentiasa limpahkan rahmat pada kita sekiranya kita sentiasa syukur..

tapi manusia mmg xle lari dgn kesilapan..apa yg bole kita buat ialah..berhati2 n sentiasa mensyuuri nikmat allah yg dah diberikan pada kita..

nanti at the end kita xstress.. xpening kepala.. tido pon insyaallah lena..
pahala yg kita dapat akan berganda2 tambahnya..


Ikanthink: ALLAH swt SANGAT SAYANGkan KITA..bersyukurlah dengan segala nikmatNya walau kita rasa ia buruk atau baik.. semuanya akan memuhasabahkan diri kita.

Friday, May 4, 2012

red velvet

salam dari hati ke hati..

sedapnye kek red velvet..
aci x esok before balik seremban singgah klcc semata nak beli red velvet
teringin sgt makan dari hari tu
tapi xpe.
aku dah hadiahkan kepada bff aka kakak kesygn angkat aku cupcake tu
25pcs tu..
so tgg jela hari rabu 9 may ni
hakhak
kepada yg berkenaan sila ke pgr..
tapi kak nor xtau tau..
dia igt ak nk trn pt raja
sian dia..
aku berani post kat blog sebab dia xbace blog aku
hakhak

nampak cam menarik


xpe esok ku nak beli bisou cupcakes
tetibe nk tgk wayang.. apakah??

Thursday, May 3, 2012

renungan diri #1

salam dari hati ke hati

tetiba terasa keinsafan diri yang terlampau
lantas terkeluar status ni pada fb

bila kita susah kita akan selalu cari ALLAH. dan terus insaf. tapi keinsafan itu selalu tidak dijaga dan selalunya hilang bila ALLAH bagi kesenangan. begitu juga bila kita sedang susah, org bantu kita tapi bila kita senang, kita cari kesalahan dia.. hilang kebaikan beribu kebaikan yang orang itu buat (renungan pagi2 buta jumaat)

bende ni terjadi pada aku sebab aku terlalu mencari kesalahan org
diri aku sgt fragile
macam2 jadi
utk aku this week
aku dengar apa kutukan org dibelakang aku
aku cuba untuk redakan hati aku
aku bincang ngan my bff pasal bende ni
alhamdulillah
dia memahami n aku ade resolusi and tindakan yg akan dibuat
tapi aku cuba membuat keputusan seperti tarik rambut dalam tepung
xmau membuatkan mana2 hati terasa..
sebab ni melibatkan byk pihak
family bff aku n hubungan aku n dia
end up aku just diamkan diri sebab xmo mana2 hati tersingggung ngan tindakan aku
xpela biarla bende ni reda sket nanti
insyaallah xde ape2 kot yg akan berlaku next

ok second thing suddenly aku tgh2 happy lepak ngan my very old friend yg dtg dari jauh
try nk entertain dia
then aku dpt panggilan dari abg aku
yg mak aku sakit
so, aku terpaksa balik and smpi seremban mak sgt fragile
aku just diamkan diri sbb selalunya mak balik dialysis mmg mcm tu
penat n kdg2 muntah2
then at the same time aku celebrate birthday my sweet pie dida

biarkan dulu mak aku rehat
bila majlis semua dah selesai..
aku sgt2la penat.. pagi tu aku ade very strong hardly discussion with my lecturer and colleague
pasal our future research
then otak sgt stress

aku lepak jap.. hati xsedap tgk mak.. tinjau.. mak request bubur and teh o
dlm penat2 nk tido buat jugak
then phm2la kan masak bubur
of course takes time
especially masak pakai beras basmathi
then mak keluar nk mkn gak bubur
walu xkembang..
then dia srh hantar dia g spital
ak pon call kakak n abang aku. phm2la keta xde
(at this time.. aku mmg rase kereta aku tu adalah my biggest keperluan)

sedih sgt sbb kena tgg abg.. mak aku ckp dada dia sakit..
then sampai hosp terus dr diagnos mcm2
suspect jantung n kurang oksigen dalam darah
dr bagi ubat cair darah
then mak ckp dada dia rasa relief
sedikit demi sedikit
then dr ckp ni mmg kena admit hosp..
sebab dr nk monitor jantung mak aku

aku just diamkan diri..
biar abg aku yg buat
sbb mmg dia ngan mak all the time
aku mmg selalu bersyukur dapat abg mcm ni
walaupun kadang2 sakit hati tgk dia xmo keje n so on
tapi dia jela yg sanggup ddk ngan mak n without any complain pasal duit etc
alhamdulillah

esoknya dtg hosp jumpa dr. skali dr ni jiran aku daa... si rashid kawan main2 kejar2 aku
abg2 aku mmgla xkenal
sebab dia kan batch aku..
so, bincang2 dia ckp biar mak dok cni 2-3 hari
dia nk monitor jantung mak tgk mcm mn

so, itu jela.. aku igt hari tu mmg da sihat.. skali magrib tu satu may
temp badan mak naik jadi 39.2
serius badan mak sgt panas..
nurse srh aku lap2 badan mak..
byk kali aku lap..
alhamdulillah temp makin turun..
aku dari nk balik rmh.. terus xjadi..
dok hosp jage dia. sbb badan mak mmg sgt lemah..
then mak tido jela spnjg malam.
xgerak2..
sempatla aku melayan cerita mencintaimu eman manan ngan sharifah amani.. best citer tu

bangun pagi.. badan mak makin ok..
aku mandikan mak..
lepas tu sikatkan rambut n buatkan breakfast teh n sekeping roti
mak makan habis..
then kakngah continue shift sbb aku mmg dah xlarat
kngah jage mak dari pagi smpi petang..
ptg aku plak sambung
alhamdulillah makin positif

ok.. mak dah menjoyah
cite2 mcm2 semua
aku suka je..
then pagi tadi aku jumpa dr. dr ckp mak demam sebab infection pada jarum yg dr cucuk kat tgn mak tu
ala jarum yg kalo kita masuk spital mmg dia buat kat tgn kita tu
so bila bukak
bagi antibiotik dia ok

so, as usual bila aku aku penat..
puasla aku cari setiap inci kesalahan org lain
ape org ckp aku jadi hangin
pastu nk ikut kehendak hati aku je..
then marah2 hempas pintu bilik air (benda yg memuaskan hati)
gosok lantai bilik air

pastu nangis2
hurm..
then seb baik masa nangis2 tu muhasabahkan diri sket
terigt balik ape yg org lain dah buat kat etc
hurm..
manusia mudah lupa
nasib baik org sekeliling aku mmg prihatin ngan perangai aku
so, ok jela

tapi masih lagi xdpt settle ngan masalah aku yg pertama
buat xtau sudah
n biarkan jela
jgn pikir2kan sgt
org ni kalo xde keje mmg suke kumpul semua salah org
tapi xpndg slh sendri

so, kalo xmo jadi b**** jgn layan org mcm tu
biarkan ajela..
nanti dia sedor baru dia tau
huhuhuhu

Friday, April 27, 2012

mimpi version ntah berapa

Salam Dari hati ke hati

hurm..
aku ni entahlah lately mimpi ntah ape2 mak aku ckp sebab tido xsuke basuh kaki
ala tu dulu2
tapi skrg i dah tua
kalo before tido mmg suke ambil wudhu (wahh feeling artis)
xdela selalu.. tapi at least mmg basuh kaki
sebab nanti mmg feel tido
then before tido istifar2 byk kali smbl2 berangan (itu mmg harus n selalu aku buat)
then mlm tadi aku mimpi
aku nak kawin lagi seminggu
tapi aku ni bole plak g jln2
sibuk nk g bercuti ngan bff
sampai mak aku dah bising
mak aku siap ckp tunang aku dah dtg nk jmpe
ntah bila ntah aku tunang
aku pon xtau

n aku pon mcm pelik
sbb my bffs mmg dah tunggu dah kat airport
sbb mmg ktorg nk fly g somewhere
mak ak srh jumpe gak tunang aku tu
sbb dia dah dtg rmh
bole plak ea
dr kl aku balik seremban jmpe tunang aku tu
jumpe2
aku macam.. what??? dia ni ke???
padanla mak aku setuju yg aku nk kawin ngan dia
urm..
then bole plak sorg bff aku dtg rmh...
nk ambil aku bwk g airport
aku pon kenalkan
ni bakal laki aku
minggu depan ktorg nak nikah
dia macam..
speechless
sebab aku bole pilih mamat tu jadi laki aku..

aku ckp dia sgt okay n diorg ckp nanti payah kita nk kuar2 g karok
aku ckp xpe.. nanti karok kat rmh aku
huhuhu

aku jadi berdebar sampai skrg ni
nape ntah
sigh
mmg selalu mimpi dia
lantaklah

nak tau sape yg aku selalu mimpi tu
my buddy
dive master












huhuhuhu

maybe aku mmg craving nk g diving kot
sebab tu rindu sgt2 ngan dia ni

IkanThink: xmo2 kawin skrg.. research area pon xclear lagi


Wednesday, April 18, 2012

cita2 terkini

salam dari hati ke hati

sekarang ni aku tgh pulun ngan research topic aku
pening gakla
macam2 nk buat..
entah xtaula mcm mn

then dalam masa yg sama hati aku
tengok semua org semua pergi diving
aku masih di kl kalo x di kl
aku di seremban
but sometimes i really need my time to go and do something different
yg xserabutkan kepala otak etc

okay sekrang aku tgk fb ramai g diving.
serius aku nk pegi
tapi aku ade tengok satu trip ni g area kepulauan johor
agak murah rm450 perhead excluded equipment
9 dive.. again 9 dive..
woooooowww
i like..
tapi tarikh mmg xsessuaila..
adoiii
sebab clash with class

then tetibe
aku ade new goal for this phd time being
i nak siapkan phd cepat2 sebelum my study leave abis
then terus submit waiting my viva or my senate confirmation and approval
ai nak g dok pulau sebulan
wahh
keje kat dive centre as tukang sapu pon ok..
then dive setiap hari
yipppa
hahahahaha

balik aku legam.. huhuhu
ish semangatla nak abiskan phd ni
wawawa

ikanThink: ya allah permudahkan perjalanan aku ni..amin

Tuesday, April 17, 2012

salam dari hati ke hati

pesanan untuk diri sendiri:

Imam Ghazali pernah berpesan:
“Cintailah apa sahaja yang ingin kamu cintai, tetapi ingat, suatu hari kamu pasti meninggalkannya.” jika tidak.. dia yang akan meninggalkan kamu
ikanThink: cinta dibawah cahaya~~~~ (nyanyi je ni) belum lagi jumpe dgn seorang lelaki. cuma cinta kepada allah swt, rasulullah saw dan family tercinta

siapa la ea? ahaks (gataiii ko zana)

Monday, April 16, 2012

stress

salam dari hati ke hati

serius aku stress.. rasa macam nak larikan diri
then lepas tu call my bff
citer sambil melalak..
melalak beria2 macam baru lepas putus cinta
baru lepas jatuh
budak menangis nak susu.. lapar etc
then terus larikan diri
xmakan
just minum air
sepanjang hari
then bila dah petang perut pedih sgt2 (ade gastrik)
then terus ke kedai makanan sihat
duduk2 then makan
pastu mata bengkak2
ntah ape2

lepas tu one of my bff ajak jumpe
ajak makan a&w
maybe one of my friend yg i citer tu
gtau dia..
then just makan waffle sebab beli waffle a&w dapat free air (kedek)

just borak2..
otw balik dia tanya aku pasal one of this person

shaikh hussain yee

aku cakap x tau
huhuhu
aku cakap kenapa
shaikh ni muaalaf org malaysia dia ni pendakwah
masuk islam tahun 1968 then sekarang dia banyak
berdakwah around da world
ok..

aku pon naik malu bila kawan aku ni cakap
sebab
dia adalah non muslim (eh silap not yet muslim)

then dia suruh aku google pasal shaikh ni
macam2 video youtube yg ade
first my google search yg jumpe
adalah video ni..
why stress??

"allah knows everything. when you got stress why you call anybody(friend etc) why not you call allah. when you call allah, allah will respon you"




serius this ustaz really makes sense to me
bahasa dia simple.
ayat dia simple.
no wonder my bff ni suka ngan dia.
sebab he interested to islam
but kebanyakkannya cakap agak susah pada dia.
sebab dia mmg nk guidance yg sesuai

lepas tgk youtube sheikh hussain yee ni
aku rase sgt relief
knp aku xbalik pada yg satu
insyaallah
aku syukur, thankful to allah. problem is the way for blessing

islam is the way of life
I Shall Love All Mankind.

ni youtube pasal stress ni

video 1

video 2

video 3


aku berharap hidayah tu sampai kepada my bff ni
dan allah sentiasa melindungi dia.

Thursday, April 12, 2012

penangan fb vs hs

salam dari hati ke hati

okay ni mmg penanganla..
baru2 ni aku da bagi hadiah birthday (birthday la sgt ea..) kat one of my bff
aku dah anggap diorg ni mcm adik aku..
{ham, aida, ima, shikin, alish(waklu adik)}
and kakaks aku {kak nor, kak alin, kak aini, kak nani etc}
semua ni mmg bff aku kat post grad.

ok back to story..
ham ni mmg selalu tolong aku.. byk sgt
then dia ni ak geram gakla.. kalo aku tepon ckp2 10min then putus batery abis
fainee
sebab hs dia rosak n pakai recycle nye (jgn marah ye ham kalo bace)
so, ak kan ade beli samsung galaxy ass aku tu before aku pakai hs skrg ni
aku pakai rsenye ade la xsmpi 2bln then hs aku skrg ni launching
so hs tu terperukla kat rmh aku ni
aku ni plak malas nk pakai smpi 2 number.
yela bole je kn beli simcard baru
tapi kalo ak da ckp ak mmg stick to one mmgla
(aku mmg orang yg loyal ok)
ni hs aku selepas iPink aku tu..

so aku pon bgla hs ni kat dia..
ok..
dah dapat
dia pon gtaula parcel yg aku hantar dah dapat n thanks for hs yg aku bg
apelagi..
adoii ramaila pakat2 merajuk (memain ngan aku ni)
adoiiyai.. jiwa rabakla.. hati terhiris la.. merajukla.. aku pon..
rase serba salah..
kalo depan2 xsgt kot..
nanti bg ayat sentap.. diorg ok je..
tapi bila jauh2 ni rase lain macam plak
(beb, ckp jela rindu.. n xsmpi ati)

so, aku pon mcm dah terjanji plak ngan diorg
utk pujuk manje2 n syg2 jauh aku tu
so, aku igt nk tempah cupcakes utk diorg ni
but secretly delivery to one of my beloved sister kak nor (korg2 yg bace ni.. aku bg penampo karang ko bgtau dia.. korgnye pandangan pon aku nk skrg ni RT kepada yg rase diri mereka terlibatla)

so, tadi pon aku pon menempahla kek kat cuppacakeblicious ni.
dulu2 mmg aku dah pernah pakai la 2-3 kali kot
semua org yg aku bg ckp
best and suka ngan rase dia... sedap2 kat tekak gitu
tapi aku pon xpernah rase
aku dulu2 mmg beli kuih raya ngan diorg..
mahal and sedapp aku mmg suke..
buka satu telap.. sekali hadap ko.. anak buah aku mmg suka..

so, expected hantar awal may ni
maybe 2nd of may ni..
knp 2nd may.. beb dah gaji ok time tu.. sebab kalo awal nanti xcukup 2 minggu plak
dahla aku nk delivery kat opis kak nor..

tapi persoalannya ialah.. nanti jap ea.. den nk citor dulu

tapi aku ni gedikla menanya..
aku mmg tempah 25 pcs cupcakes sbb nk bg kat semua syg2 kat sane n family kak nor sbb mmg niat nk celebrate birthday kak nor.
sebab every year mmg kakak bucuk aku ni akan celeb birthday aku.. dulu je skali aku ade banje dia kek.. tapi tah thn bile ntah..

ok on track balik..
aku pon gedik tanye kalo whole cake rege dia berapa plak
mana lagi memuaskan cupcakes or whole cake..
ok
25 pcs red velvet (cadangan asal)

pic http://cuppacakeblicious.blogspot.com/

7" whole cake red velvet

pic http://cuppacakeblicious.blogspot.com/

then dia bgtau kalo whole cake price much cheaper then cupcakes
then aku tgk picture kalo whole cake cake dia tinggi n agak besar..
pic http://cuppacakeblicious.blogspot.com/

pehtu kalo cupcakes kecik2
pic http://cuppacakeblicious.blogspot.com/
then yg mudahnye. sorg dapat sorg satu..
senang.. jgn gado2..
tapi kecikla.. pueh x?

so, disini aku jadi confuse..
xtau mcm mn so, esok baru aku bg keputusan nk yg mana
kalo amik whole cake lg besar. puas. tapi kena potongla sorg sikit
kalo cupcakes plak kecik tapi confirm sorg satu dapat..


kalo korg mcm mn?

ikan think: anje2 busuk2 semua sila respon.. tapi rahsiakan ini dari kak nor and sesiape ea..

Wednesday, April 11, 2012

party cendawan kat taman guru

salam dari hati ke hati

tajuk xle blah kan?
hahahaha
semalam nye hal la..
ak balik lepas mak dialysis semalam skali lalu kat depan taman guru ade byk cendawan
aku ckp ngan mak wahh mak cendawan
akak (akak aku yg sulung) pon ckp mak nak ke?
mak nak gak..heee
pegila.. mmg byk
org jual cendawan
ni bukan cendawan tiram biase tu
ni cendawan kampung tu
cendawan busut ea org panggil
org kedai tu ckp dari gomeh (gemas)
skali tnye rege..
pengsan aku.. seiikat rm10..
aku dah macam really?
tapi mak dah nak
akak pon boli jola..
bahagi dua dia sket mak sket

then mak ckp nk masak sup
aku pon dah ea2 sop
my fav.
tgharila baru masak

so inilah adengan hari ni
pagi tadi aku bangun (pagila sgt ea zana!!!)
mak ckp cendawan tu dia da siap siang..
aku marahlah
sebab xkasi dia peluh2 sgt.. tiub tu xle basah..
then dia ckp ko xghotii do nk siang
faineee aku da ok..
dah siap kan
then dia ckp abg ado boli kolapo tu..
ko masak lomak ea.
lotak soraii.. aku da mcm wut de??
okla.. masakla..
sonang jo masak ea..
den yg xghoti (aka pemalas ni) pon pandai.. jadi jo

cendawan yg mak den dah siang katernye..
yg aku xreti nk siang tu kan? dibasuh n ditoskan..
kelapa 2 batang serai seruas jari aku yg comel kunyit
xlupo cili api vavavom skali

cili api nmpk je kocik ea.. podeh ea bordosing telingo
mak den yg tanam ni tau

bahan2 tadi ditumbuk n masukkan santan dalam kuali
campakkan hasil tumbukan tadi ea..
biar merenih..
then dan berbola2 buih kuar tu kan
masukkan cendawan
tula ghupo cendawan tu..
biarkan sampai mendidih lagi then masukkan suku
asam keping

suku je.. bangi ghaso ea wangi sket.
haa jangan lupa taruk garam.
kali ni aku letak garam seket sebab aku da goreng ikan masin yg rangup n ikan goreng.
mak aku kan kena kawal dia punye kandungan garam
nila hasil masakan aku hari ni
masak lomak cendawan busut. sambal belacan, ikan goreng, ikan masin istemewa, daun selom and jering hasil buruan semalam kat pasar malam
see
she really enjoy and it really makes me happy

walaupun she keep on nagging masak lomak ni kurang garam. krg ko panehkan laie lotak garam..
no no mama

habis licin tau dia makan
dah abis mkn layan balik puteri yg ditukar
sambil makan buah
nampak tak tiub kat leher tu
kat situla mak aku dia buat dialysis sebab yg kat tangan tu belum lagi matang
mmg dia enjoy mcm ni
kaki naik atas meja kecik sebab dr xkasi kaki dia juntai nanti air byk turun ke bawah

oklah.. mmg aku first time masak lauk tu
korang mesti lg terer
aku bantai je.
sebab mak nk mkn
then keta kan xde
so xde transport nk beli lauk
(T_T) tapi mcm ok je
sambil mak aku makan dia ckp
belajar masak sok ko dah berkawan,,, dapat kawan yg xsuke makan luar
padan muko ko (kawan means laki or husband in bahasa mak aku)

ikanthink: malam ni ade org nk dtg rmh.. nk masak ape ea? steamboat jela.. sonang

Tuesday, April 10, 2012

karma

salam dari hati ke hati.

aku skrg ni sedang belajar bersabar.
mcm2 dugaan yg menimpa. sampai aku ckp
aku percaya pada karma.
then suddenly aku terbaca dari blog ni cik kaki
ok.
faham
terima
perbetulkan
cik kaki sy copy n paste ea

"Percaya pada hukum KARMA..."
Bila pikir2 balik... ape daaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
dalam Islam takde hukum2 karma ni...
ni kepercayaan orang Hindu...
kita orang Islam ni takder KARMA bagai ni...
Cuma perlu percaya bahawa...
ALLAH ITU MAHA ADIL...
Setiap perbuatan ada balasannya...
Baik atau buruk.
TITIK

thanks beb sebab tulis enty ni
buat aku tersedar dari terus hanyut
btw ni entry thn lepas dia
ye sy stalker n silent reader
baru je jumpe


to be honest lately mmg aku jiwa kaco
(weii mmg pon ko selalu entry jrg yg sweet2 poyo lah zana)
yela umor dah nk masuk 28 lg 2 thn three series
no serious relationship
just hang out with friend
study
keja
study
family
badan gemuk (dahla taukn mmg nk kurus.. blah la zana)

then after bace a few blog yg best
especially latetly jatuh cinta ngan blog ni
ibu kepada anak kembar ni mamatiamia
i'm feel inspired n rase best
kawen lambat bukan xkawen langsung
just belum finally found my truly love one

but i really enjoy my life with my family
so skrg ni
aktiviti wajib kalo aku balik
stimbok (ayat mak)
update pasal my mum..
dia semakin ok.
selera makan aku da macam eh? amboii mak
hari ni ak mmg penatla masak
pagi buat breakfast g check up
balik singgah kopitiam makan kul 10.. then kul 12 mak da bisng2 srh masak.
lapar.. masak lagi
simple je.. kobis goreng n ikan masak sambal cili padi..
then aku kemas2 rmh basuh kain etc..
aku mandi kul 4 mak da bising srh goreng kopok lekor
owhhh
aku cakap mak?
dah kul ompek.. ok... faine
masak then panas2 terus cepat2 g meja makan
klakar..
comel je mak..
pastu kopok lekor pepanas lagi da nk masuk mulut
then complain panas..
aiyooo
mak sape la tu ea..

malam...
buat steamboat... mak cakap stimbok
kali ni buat sup kosong.. adalah fav aku
ni resepi ala2 bandung style..
dah la zana.. ko pemalas kan? ko pepandai je ckp bandung style..
tapi ni kak siska ajar. roomate aku dulu
tumbuk bawang putih then tumbuk cili putih. sekali..
pastu masuk bawang merah tumbuk gak..
portion bawang putih : merah 3:1
pastu hiris2 halia sket
tumis smpi kekuningan hasil tumbukan itu masuk air
masuk kiub ayam..
dah mendidih masukla segala binatang ternakan yg ade kan?
xlupa sayor sawi n cendawan di akhir rancangan..
xlupe cilikicap vavavom ini.. cili padi potong2, sostiram, limau nipis n kicap lemak manis
mak makan berebut2 ngan anak2 n anak buah..
syok sgt...
yg xtahan mak siap makan 2 mangkuk nasi semangkuk..
then da kenyang kembali knitting balik

bila semua org da abis mkn
complain.. la nape xtinggalkn pok den sket.. den nk sayo n fishball..
adoiiiila mak.. seb baik mmg xabis.
smbg balik makan semangkuk..

but utk aku yg xpandai masak ni adalah sgt happy tgk mak and adik beradik aku semua happy
and anak buah aku gak. kebetulan hari ramaila plak dtg menyinggah.. kakcik sefamily adalah pasti.. abg najib baru balik dr check up anak buah aku dania tu... laki bini n budak bambam tu..
kakngah n kak mohai.. siap kakak ipar aku cakap
kenapa buat steamboat hari selasa buatla hujung minggu...
okla.. ahad ni kita buat lagi ea...
g makan kat kedai sekepala rm20 ni kalo family pokaii la..
ni rm50 bole mkn 16org siap dessert aiskrim n buah tembikai susu.. air sunquick sebaldi

senang.. aku geram kuarkan piuk mak yg bertahun xpernah gune tu kan..
basuh elok2 haa.. rasekn steamboat..

ni ahli family baru kitorg..
manja n sweet

newboy.. panggil boboyot..
kakcik kutip dia dalam keadaan sakit2 tu
siap masa otw g rmh mak kucing tu siap ceret n muntah2 dlm keta kakcik
mandikan dia bersih2 buang taik telinga mata semua.. then bw g vet
hasilnya..
tgkla gamba dia.
kucing yg manja n baik
bulu sgt cantik